Boeuf bourguignon

80 blogowO francuskiej kuchni można dużo. Te wszystkie ślimaki, fois gras, pieczone żabie udka, wino, szampan, deska serów…
W kolejnej odsłonie blogerskiego projektu „W 80 blogów dookoła świata” piszemy o kuchniach „swoich” krajów. Bo każdy z nas generalnie ulubił sobie jakiś jeden kąt świata, przeprowadził się tam lub kocha z daleka, czasem zajmuje się uczeniem ichniego języka, a czasem propaguje, zgłębia i komentuje jego kulturę i inne aspekty.
Love For France zajmuje się Francją, jak wiadomo.

 Kuchnia francuska nie istnieje bez boeuf bourguignon. Jasna sprawa, jest może mnóstwo  bardziej szykownych dań niż wołowina po burgundzku, ale to ona jest dla francuskiej sztuki kulinarnej bardzo reprezentatywna. Łączy dwie wielkie pasje Francuzów – mięso i wino. Do tego nie jest specjalnie trudna w przygotowaniu (chociaż, fakt, czasochłonna). Co więcej, składniki są dość uniwersalne, tak więc w Polsce czy gdziekolwiek indziej nie jest aż tak trudno, aby dzięki boeuf bourguignon zrobić sobie trochę Francji.

boeuf bourgignon

Boeuf i składniki
We Francji wystarczy powiedzieć w mięsnym, że potrzebuje się wołowiny na boeuf bourguignon i wiadomo o co chodzi. To taki sam odnośnik jak mięso na gulasz czy pierogi w Polsce. O jakie więc mięso chodzi. Kawałek łopatki, roztbef albo karkówka. Boeuf bourguignon jest znane jako raczej tanie danie, ale im mięso lepsze, tym bardziej się rozpada w gotowaniu i rozpływa w ustach.

Przygotowujemy więc:
– 1 kg mięsa
– 4 marchewki
– 1 cebulę
– 15 dag wędzonego boczku
– 1 l czerwonego wina
– 2 ząbki czosnku
– tymianek
– liście laurowe
– pieprz w ziarnach
– sól

boeuf bourgignon

Bourguignon i przygotowanie
Kroimy mięso w grubą kostkę, marchewkę w grube plastry, cebulę w dość grube piórka i wkładamy do szklanego naczynia. Dodajemy dwa liście laurowe, tymianek, pokrojone dwa ząbki czosnku i zalewamy winem. Zostawiamy w lodówce na 12-24 godziny.

Po czasie macerowania. Odsączamy wino i zostawiamy obok. W garnku (najlepiej żeliwnym, żeby można potem było go wstawić do piekarnika) podgrzewamy oliwę i kilka minut smażymy mięso, tak aby z każdej strony było podrumienione. Nie zdejmując z ognia solimy oraz wkładamy resztę warzyw, które moczyły się w winie oraz boczek pokrojony w niewielkie kawałki. Mieszając gotujemy 5-10 minut. Następnie dodajemy 1-2 łyżki mąki, mieszamy i dalej gotujemy 2-3 minuty. Dodajemy wino, doprowadzamy do wrzenia.

Zestawiamy garnek z ognia i wkładamy do piekarnika. 2-2,5 godziny, ok 160 st.C. Podajemy z ziemniaczkami.

Proste? Proste!

boeuf bourgignonboeuf bourgignonDSC01282 copy

Inne francuskie przepisy
Do tej pory pojawiły się na blogu:
magdalenki 
clafoutis
baeckeoffe
tartiflette
gorące kasztany

2.3.DSC00879_edited-1

A Wy? Jakie francuskie dania znacie i praktykujecie w swojej kuchni?
***

Zajrzyjcie na inne blogi, żeby poczytać o kuchniach różnych krajów:

Chiny:
Biały Mały Tajfun Baixiaotai – 12 potraw Yunnanu
http://baixiaotai.blogspot.com/2014/11/12-potraw-Yunnanu.html 

Francja:
Francais-mon-amour – Moje osobiste top 5 kuchni francuskiej
http://francais-mon-amour.blogspot.com/2014/11/moje-top-5-kuchni-francuskiej-w-80.html

Francuskie (i inne) notatki Niki  –  Kuchnia francuska – moja osobista lista “pięciu przebojów”
http://notatkiniki.blogspot.com/2014/11/kuchnia-francuska-moja-osobista-lista.html

Hiszpania:
Hiszpański na luzie – Czosnek w kuchni hiszpańskiej
http://hiszpanskinaluzie.blogspot.com/2014/11/czosnek-w-kuchni-hiszpanskiej.html

Holandia:
Język holenderski – pół żartem, pół serio: Holenderska kuchnia
http://jezykholenderski.blogspot.com/2014/11/holenderska-kuchnia.html

Niemcy:
Blog o języku niemieckim – Dziwne niemieckie dania.
http://dianakorzeb.pl/2014/11/25/w-80-blogow-dookola-swiata-dziwne-niemieckie-dania/ tml

Willkommen in Polschland – Kuchnia niemiecka a sprawa polska
http://polschland.blogspot.com/2014/11/kuchnia-niemiecka-sprawa-polska.html

Niemiecka Sofa – Kuchnia w Niemczech – przepis na Currywurst
http://niemieckasofa.pl/2014/11/kuchnia-w-niemczech-przepis-na-currywurst/

Norwegia:
Morskie opowieści (kulinarne)
http://patinorway.blogspot.com/2014/11/141-morskie-opowiesci-kulinarne.html 

Rosja:
Rosyjskie Śnadanie “bliny, kawior, Łomonosow
http://www.rosyjskiesniadanie.pl/kucharska-sobota/bliny-kawior-lomonosow/

Szwajcaria:
Szwajcaria moimi oczami – Tradycyjne potrawy w poszczególnych kantonach Szwajcarii
http://szwajcarsko.blogspot.com/2014/11/tradycyjne-potrawy-w-poszczegolnych.html

Szwajcarskie Blabliblu – Co można zrobić z sera?
http://szwajcarskie-blabliblu.blog.pl/2014/11/25/co-mozna-zrobic-z-sera/

 Szwecja:
Szwecjoblog – Szwedzka kuchnia? Szwedzkie kuchnie!
http://szwecjoblog.pl/2014/11/szwedzka-kuchnia-szwedzkie-kuchnie.html

Wielka Brytania:
English-at-Tea – Kuchnia Anglii moim okiem
http://english-at-tea.blogspot.com/2014/11/kuchnia-anglii-moim-okiem.html 

English My Way
http://englishmyway.pl/im-dziwniej-tym-lepiej-kuchnia-brytyjska

English-Nook: http://english-nook.blogspot.com/2014/11/w-80-dni-dookoa-swiata-english-cuisine.html

Włochy:
Wloskielove – Jak Włoszki to robią, czyli czy makaron tuczy?
http://wp.me/p4n2x4-b9

Primo Cappuccino – Jak skutecznie obrzydzić sobie Włochy?
http://www.primocappuccino.pl/kuchnia-wloska-obrzydliwe-potrawy/

Studia, parla, ama
10 rzeczy o kuchni włoskiej, których nie wiedziałeś:
http://studiaparlaama.pl/w-80-blogow-dookola-swiata-10-rzeczy-o-kuchni-wloskiej-ktorych-nie-wiedziales/

 Wietnam:
 Wietnam.info – Kuchnia wietnamska
 http://www.wietnam.info/2014/11/kuchnia-wietnamska.html

By | 2017-05-12T16:01:33+00:00 Listopad 25th, 2014|kuchnia|22 komentarze