Przepis na clafoutis

clafoutis

Lato w pełni. Owoców dużo. Trzeba korzystać, póki trwa sezon!

W prywatnych zbiorach przepisów, które przez lata wycinałam z Wysokich Obcasów odnalazłam ten. Clafoutis. Deser z regionu Limousin w środkowej Francji, przygotowywany na bazie ciasta naleśnikowego. Świetny na ciepło  i na zimno. Spróbujcie!

Składniki na clafoutis

  • 1 szkl. słodkiej śmietanki
  • 3 jajka
  • 100 g mąki
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • łyżka rumu lub brandy

oraz

OWOCE. Najczęściej do clafoutis dodaje się wydrylowane czereśnie lub wiśnie albo maliny. Ja miałam pod ręką śliwki i morele – wyszło bardzo dobre!

clafoutis

clafoutis

Clafoutis: krok po kroku

– Miksujemy wszystkie składniki ciasta, a piekarnik nagrzewamy do 180st. C.
– Wlewamy 1/3 ciasta do naczynia żaroodpornego na wysokość ok. 0,6 cm i pieczemy około 5 minut, aż się zetnie powierzchnia.
– Układamy owoce na zapieczonym spodzie, zalewamy pozostałym ciastem i pieczemy kolejne 30 minut.
– Posypujemy cukrem pudrem (ciasto tuż po wyjęciu z piekarnika jest puszyste, po kilku minutach opada).

clafoutis

clafoutis

clafoutis

Podziękowania i pozdrowienia:

Primo: Za przepis – Agnieszce Kręglickiej i Wysokim Obcasom z 2007 r.

Secundo: Za śmietankę – naszej kochanej M.B., która do niedawna była naszą sąsiadką z Bazylei. Tęsknimy!

ORAZ
Wszystkim blogowym czytelnikom – za wszelki pozytywny odzew, wsparcie w dziele tworzenia, lajki na fejsie i komentarze w komentarzach!

Smakowało?

Uśmiechnięta Iza
Cześć, jestem Iza! Pomogę Ci poczuć się tu jak w domu. Nieważne, czy przyjechałeś do Francji na wakacje czy na stałe.
W serialu słyszysz francuskie &^%$&,a lektor tłumaczy „ty ananasie!”. Pobierz Mały słownik wyrazów brzydkich, aby rozumieć więcej.

0 Odpowiedzi

  1. gdzie kupić śmietanę, jeśli Szwajcaria jakieś 4 godziny drogi stąd? Lidl? Carrefour? Simply? Co musi być na niej napisane? Mam wielką chrapkę na ten przepis, a boję się że zła śmietana może go zmarnować…

    1. W jednym z komentarzy widziałam, że można dać nawet mleko (i 2 łyżeczki masła) zamiast śmietanki. Ale pełna śmietana – każda w okolicach 30% tłuszczu – powinna być spoko 🙂

  2. Mmmm wyglada smakowicie. Ja robie podobnie tylko zamiast smietanki dodaje mleko i 2 lyzeczki masla. Zawsze wychodzi 🙂

  3. witam… nie wiem czy dobrze zrozumiałam . najpierw 1/3 ciasta później na to owoce … po tych 5 min. zalewamy reszta ciasta ?

    1. Witaj Kasia,
      1. najpierw zapiekamy 1/3 ciasta
      2. wyjmujemy, wkładamy owoce i zalewamy resztą ciasta
      3. pieczemy dalsze 30 minut
      Powodzenia i smacznego 🙂

  4. Robiłam już raz clafoutis, chyba ze 2 lata temu, ale jakieś takie nie do końca dobre mi wyszło :(. We Francji nie ma dobrej śmietany, bo widzę niemiecką Schlagsahne ;)? Mi u mnie brakuje takiej gęściejszej 12%, bo wszystkie są w Szkocji strasznie rzadkie :/.

    1. Blog o niemieckim, wszystko w porządku ze śmietaną z FR, po prostu miałam pod ręką szwajcarską 😉 Ale fakt, musi być gęstsza niż 12%. A ten przepis polecam, bo prosty i szybki 🙂 Daj znać, jeśli się przymierzysz? 🙂

    1. Hej Alessandra, ja zrobiłam pół na pół – po jednej stronie śliwki, po drugiej morele i część śliwkowa była tak samo dobra. Ale wydaje mi się, że nadają się przede wszystkim śliwki, w których jest dużo soku. Jeśli zrobisz, napisz, czy wyszło! Pozdrowienia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne na blogu

dziękuję

Został ostatni krok…

Sprawdź swoją skrzynkę mejlową i kliknij w potwierdzający link.

Moja Alzacja stosuje pliki cookies. Więcej przeczytasz w polityce prywatności, a w każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień cookies w swojej przeglądarce.

Wyślij mi wiadomość

A może chcesz poszukać czegoś na stronie?

Wyślij mi wiadomość

A może chcesz poszukać czegoś na stronie?

Zapisz się