Czy kupowaliście kiedyś w mięsnym krowie kopyto? Jedliście jagnięcinę, wołowinę albo wieprzowinę duszoną w białym winie? A macie żeliwny garnek i czynny piekarnik? Zapraszam na gotowanie z regionalnych alzackich przepisów. Jak to we Francji, będzie dużo mięsa. Baeckeoffe

[wym. beka-ofy] !

Składniki
30 dag jagnięciny
30 dag wołowiny
60 dag wieprzowiny
krowie kopyto w 3 kawałkach
4 marchewki
por
cebula
1kg ziemniaków
kilka ząbków czosnku
tymianek (świeży lub suszony)
owoce jałowca
sól, pieprz
1 l białego wytrawnego wina


Le Baeckeoffe, Alsace

Krok po kroku
– kroimy mięso w kostkę o średnicy ok 5-6 cm, układamy w garnku nie mieszając gatunkami
– kroimy marchewkę i pora w talarki, oraz cebulę w kostkę lub piórka i dodajemy je do garnka z mięsem
– dodajemy tymianek, czosnek w talarkach, zalewamy winem i zostawiamy w lodówce na 12 godzin

Le Baeckeoffe, AlsaceLe Baeckeoffe, Alsace

Po upływie 12h macerowania mięsa
– przygotowujemy żeliwny garnek do duszenia potrawy – smarujemy go smalcem, aby danie nie przywarło do ścianek w trakcie gotowania
– obieramy ziemniaki, kroimy w plastry i wykładamy nimi dno i boki żeliwnego garnka
– podsypujemy dno marchewką (tą, co moczyła się w winie)
– układamy w żeliwnym garnku mięso (cały czas staramy się, aby nie mieszać go rodzajami)
– dokładamy kilka ziaren jałowca
– na wierzchu mięsa układamy kawałki kopyta (które wyjmiemy po wyjęciu potrawy z piekarnika)
– na wierzch układamy resztę marchewki, pora i cebuli
– zalewamy winem, w którym leżało mięso
– na samej górze układamy pozostałe plastry ziemniaka

Przygotowujemy „pâte morte”
Rozrabiamy 25 dag mąki, szczyptę soli i ¼ litra wody, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je na dłuższy pas i oblepiamy nim brzegi garnka z naszym baeckeoffe. Dzięki temu w trakcie duszenia, sos nie wypłynie na zewnątrz.

Le Baeckeoffe, AlsaceLe Baeckeoffe, Alsace

Do piekarnika
Tak przygotowany garnek z mięsem i warzywami, z pokrywką uszczelnioną ciastem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na około 3,5 – 4 godziny. Po wyjęciu z piekarnika, gdy baeckeoffe jest gotowe, wyjmujemy krowie kopytko, a potrawę podajemy na gorąco.

Bon appétit!

Le Baeckeoffe, Alsace


Podobał Ci się artykuł?
Bądź na bieżąco: Dołącz do Love For France na FB!
MERCI BEAUCOUP !!!


 

Przeczytaj więcej na podobny temat: