Francuski stół wigilijny

Francuzi nie robią ryby po grecku i nie wiedzą, jak smakuje czerwony barszcz. Zresztą surowe buraki niełatwo zdobyć, a kapustę kiszoną na pierogi co prawda w Alzacji znajdę, ale nie jestem pewna, czy w innych regionach byłoby podobnie. W każdym razie maku na makowiec czy kluski z makiem jak dotąd nigdzie nie widziałam. Ale to wszystko polska tradycja i polskie smaki, we Francji stół wigilijny zastawiony jest zupełnie inaczej.

Tradycyjny francuski stół wigilijny jest równie bogaty. Kolacja wigilijna i wczesny obiad w porze francuskiego lunchu to spotkania rodzinne, które trwają godzinami, zupełnie jak w Polsce. Zestaw dań nie ma jednak nic wspólnego ze smakami znad Wisły.

Wigilijne entrée

Foie gras

[fła gra] zwany pasztetem strasbourskim pochodzi z tłustych gęsich wątróbek. Najprostszym sposobem podania są malutkie kanapeczki z fois gras i kropką konfitury cebulowej albo z fig.

Talerz ostryg był dla mnie jednym z wielkich zaskoczeń, kiedy po raz pierwszy zobaczyłam go na wigilijnym stole (o innych kulturowych niespodziankach pisałam TUTAJ). Daleko mi do fanki owoców morza i przełykanie żyjących jeszcze ostryg nie mieści mi się na razie w głowie.

Ślimaki z masłem pietruszkowo-czosnkowym. Właśnie te sławne francuskie ślimaki ! Rok temu dokonałam ślimakowej inicjacji i poszło lepiej niż bym się spodziewała. Cała mężowa rodzina była ze mnie dumna ;)

stół wigilijny

Danie główne

Co region to obyczaj. W Paryżu jedzą jagnięcinę, na Prowansji dzika w oliwkach i czerwonym winie, a w całej Francji najczęściej w tej roli występuje indyk nadziewany kasztanami. Moi teściowie natomiast co roku podają homary.

W Alzacji wigilijne potrawy krążą wokół mięsa. Rzeczywiście indyk albo gęś nadziewana jabłkami lub kasztanami podawane z czerwoną kapustą wiodą prym. Na alzackich stołach często można spotkać także dziczyznę, sarninę albo dzika. Innym daniem jest baeckeoffe przygotowywane z czterech rodzajów mięs (bardzo dobre! zdarza mi się robić, a na blogu możecie znaleźć przepis).

Tradycja nie gra pierwszoplanowej roli, więc wybór dań często zależy od preferencji domowników. Gdy podpytałam dwie znajome Alzatki o ich świąteczne dania, jedna opowiadała mi o móżdżkach obtaczanych w jajku i bułce tartej smażonych na patelni, a druga o ulubionym przez wnuki les buchées à la reine, rodzaju bułeczek z ciasta francuskiego z nadzieniem z kurczaka i pieczarek.

Po serach desery

Sery pojawiają się na każdym szanującym się francuskim stole. Kilka rodzajów serów, odpowiednie noże, kawałki bagietki do przegryzania i kolejne dwa albo i trzy kwadranse za nami. Również w Wigilię.

Przy świątecznych deserach na pierwszym miejscu króluje la bûche de Noël, rolada lodowa lub z kremem na maśle. Ucharakteryzowana jest zazwyczaj na kłodę drzewa i stąd zresztą wzięła się jej nazwa. Une bûche oznacza polano, względnie kawałek konara i mówi się, że geneza nazwy wywodzi się z czasów, kiedy nie było jeszcze centralnego ogrzewania. Salę czy pokój, w której trwała wigilijna kolacja ogrzewano kominkiem w którym palono właśnie gałęziami. Symbolika ciasta odwołuje się z kolei do życzeń dobrobytu, zdrowia i szczęścia.

W Alzacji tradycyjnym ciastem wigilijnym jest również alzacki piernik oraz bredele, alzackie świąteczne ciasteczka.

francuski stół wigilijny

Wina i toasty

W rodzinie mojego męża Wigilię, jako uroczyste spotkanie rodzinne, rozpoczyna się toastem. Szampan lub dobre crémant (musujące białe wino) podane w wysmukłych kieliszkach zawsze dodaje powagi atmosferze.

Przy samej kolacji do dziczyzny pija się czerwone wino, do drobiu i owoców morza białe, a do deseru białe słodkie. W Alzacji najczęściej są to Rieslingi, Gewurztraminery oraz bardzo słodkie i czasem niemal o konsystencji likieru Vendanges Tardives, wino z późnych zbiorów.

Przygotowujecie już listę dań na nadchodzące Święta, les amis? Co jest najważniejszą potrawą na Waszym wigilijnym stole?

**

Tekst powstał jako część projektu „Adwentowy Kalendarz” Klubu Polki na Obczyźnie. Wszystkie wpisy znajdziecie TUTAJ.

**

By | 2017-05-12T16:00:43+00:00 Grudzień 17th, 2015|kuchnia, zwyczaje i tradycje|26 komentarzy