Czy kupowaliście kiedyś w mięsnym krowie kopyto? Jedliście jagnięcinę, wołowinę albo wieprzowinę duszoną w białym winie? A macie żeliwny garnek i czynny piekarnik? Jeśli nie, to zapraszam na gotowanie z regionalnych alzackich przepisów. Jak to we Francji, będzie dużo mięsa. Baeckeoffe [wym. beka-ofy] !
Składniki na baeckeoffe
30 dag jagnięciny
30 dag wołowiny
60 dag wieprzowiny
krowie kopyto w 3 kawałkach
4 marchewki
por
cebula
1kg ziemniaków
kilka ząbków czosnku
tymianek (świeży lub suszony)
owoce jałowca
sól, pieprz
1 l białego wytrawnego wina
Przygotowanie krok po kroku
1/ Kroimy mięso w kostkę o średnicy ok 5-6 cm i układamy w garnku nie mieszając gatunkami.
2/ Kroimy marchewkę i pora w talarki oraz cebulę w kostkę lub piórka, a potem dodajemy je do garnka z mięsem.
3/ Dodajemy tymianek, czosnek w talarkach, następnie zalewamy winem i zostawiamy w lodówce na 12 godzin.
Po upływie 12h macerowania mięsa
1/ Przygotowujemy żeliwny garnek do duszenia potrawy. Smarujemy go smalcem, aby danie nie przywarło do ścianek w trakcie gotowania.
2/ Obieramy ziemniaki, kroimy je w plastry i wykładamy nimi dno i boki żeliwnego garnka.
3/ Podsypujemy dno marchewką (tą, co moczyła się w winie).
4/ Układamy w żeliwnym garnku mięso. Cały czas staramy się, aby nie mieszać go rodzajami.
5/ Dokładamy kilka ziaren jałowca.
6/ Na wierzchu mięsa układamy kawałki kopyta. Wyjmiemy je, kiedy baeckeoffe się upiecze.
7/ Na wierzchu układamy resztę marchewki, pora i cebuli.
8/ Zalewamy winem, w którym leżało mięso.
9/ Na samej górze układamy pozostałe plastry ziemniaka.
Przygotowujemy „pâte morte”
Rozrabiamy 25 dag mąki, szczyptę soli i ¼ litra wody, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je na dłuższy pas i oblepiamy nim brzegi garnka z naszym baeckeoffe. Dzięki temu w trakcie duszenia, sos nie wypłynie na zewnątrz.
Do piekarnika
Tak przygotowany garnek z mięsem i warzywami, z pokrywką uszczelnioną ciastem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na około 3,5 – 4 godziny. Po wyjęciu z piekarnika gdy baeckeoffe jest gotowe, wyjmujemy krowie kopytko, a potrawę podajemy na gorąco.
Bon appétit!
0 Odpowiedzi