„Fondant” znaczy topniejący, rozpuszczający się, jeszcze lepiej rozpływający się w ustach. Wymawiamy z francuska: [fądą]. „Chocolat” chyba nie musze wyjaśniać.. Nie, nie muszę!
Całość, czyli fondant au chocolat to miękkie, rozpływające się na podniebieniu czekoladowe ciasto. Jeden z najłatwiejszych francuskich przepisów, jakie znam. Przygotowujemy je w ciągu pół godziny, a zjadamy jeszcze szybciej. Wymawiamy: [fądą o-szokola].
Przepis na fondant au chocolat to pięć składników i pięć kroków. Proste i takie dobre!
Składniki:
– 200 g gorzkiej czekolady
– 100 g cukru
– 100 g masła + odrobina do wysmarowania formy
– 50 g mąki
– 4 jajka
Przygotowanie:
1.Nagrzej piec do 200 st.C
2.Rozpuść czekoladę z masłem w tzw. kąpieli wodnej
3.W drugim naczyniu wymieszaj jajka, mąkę i cukier. Dodaj odrobinę przestudzoną masę czekoladową
4.Wlej ciasto do formy (nasmarowanej masłem i oprószonej mąką)
5.Piecz 12 do 13 minut. Podawaj na ciepło
Bon appétit!
0 Odpowiedzi
chyba się kiedyś skuszę!! 🙂
namawiam, namawiam 🙂
Wygląda bardzo apetycznie!
Smakuje lepiej niż wygląda 😉
Nie wątpię!
Prościej już chyba nie można! ;))) Muszę wypróbować!
Oui, oui! :)))
Wygląda pięknie! Dzisiaj wypróbuje przepis 🙂
Ekstra! Napisz, czy się udało 😀
Wersja z mąką razową i miodem zamiast cukru 🙂 smakuje nieziemsko, dziękuję za przepis!! :*
Cudnie !!!! Muszę spróbować Twojej wersji 😀
polecam 🙂 w moim przypadku to była konieczność, dieta to dieta 🙂
Klasyka wszystkich podwieczorkow i Urodzin!
Zgadza się! Do tej pory jadłam w gościach, teraz sama robię 😉
Narobiłaś mi niezłego smaka z samego rana, koniecznie muszę wypróbować 😀
I jak? I jak? 🙂
Jeszcze nie miałam okazji zrobić, ale trzymam przepis w ulubionych 😀