Czekoladowe święta wielkanocne francuskich mistrzów czekolady

Przeciętny Francuz zjada rocznie około 7 kilogramów czekolady. Siedem! Kilogramów! To mniej więcej trzy razy więcej niż typowy Kowalski. Duża część czekoladowego spożycia przypada na czas świąteczny, w tym Wielkanoc. W tym okresie połowa półek sklepów spożywczych wypełniona jest czekoladowymi jajeczkami, króliczkami i dzwoneczkami, które służą potem popularnej zabawie dla dzieci chasse aux oeufs, czyli szukaniu czekoladek ukrytych we wszystkich zakamarkach domu i ogrodu.

Czekolada zajmuje we francuskiej kulturze zaszczytne miejsce i nie powinno Was dziwić, że obok piekarzy i cukierników osobnym zawodem jest również chocolatier czyli czekoladnik (lub mistrz czekolady, jeśli wolicie, w języku polskim nie ma dokładnego odpowiednika). Na co dzień komponują nadzienia pralinek i szukają najlepszych odmian ziaren kakaowca, a od święta tworzą czekoladowe dzieła sztuki. Zapraszam Was na przegląd czekoladowych wielkanocnych trendów od najlepszych cukierniczych projektantów. Zobaczycie, że wielkanocne jajka wcale nie muszą być nudne!

czekoladowe świętaŹródło: 1-Pierre Hermé , 2-Franck Kestener, 3-Pierre Marcolini

Nazwisko Hermé na pewno już wcześniej słyszeliście. Ten francuski cukiernik bije rekordy popularności na całym świecie, a jego artystyczne (i podobno niebiańsko dobre) makaroniki oraz inne specjały zniewalają podniebienia najbardziej wybrednych. Nie wiem, czy wiecie natomiast, że Pierre Hermé to Alzatczyk z krwi i kości, urodzony w Colmar.

czekoladowe święta wielkanocne

Źródło: 1-Jean-Paul Hévin, 2-François Perret, 3-François Perret

O Jean-Charles Rochoux i Patrick’u Roger trudno stwierdzić, czy można jeszcze mówić o nich jako o mistrzach cukiernictwa, czy to po prostu artyści. Oprócz pralinek i czekoladowych jajek na Wielkanoc tworzą z czekolady prawdziwe rzeźby.

czekoladowe święta wielkanocne

Źródło: 1-Alain Ducasse, 2-Patrick Roger, 3-Christian Constant, 4-Pierre Marcolini 

Podobno aby w pełni rozkoszować się smakiem pralinek, należy je jeść w temperaturze otoczenia 20 st. C. Należy unikać przechowywania ich w niskich temperaturach (czekoladek nie trzymamy w lodówce) i jeść jak najszybciej, póki są najświeższe.

czekoladowe święta wielkanocne

Źródło: 1-Fauchon, 2-Pierre Hermé, 3-Jean-Charles Rochoux

Jeśli macie ochotę poznać francuskie wielkanocne zwyczaje z Alzacji, zajrzyjcie TUTAJ. Dowiecie się wielu ciekawych rzeczy o tym, jak Alzatczycy spędzają wiosenne święta. Zapraszam Was również do zapisania się na blogowy newsletter Francuskie papillotes. W każdy piątek rano wysyłam mejlem porcję francuskich inspiracji i ciekawostek oraz francuską porcję słówek. Same dobre francuskie rzeczy :)

Ponieważ to ostatni wpis na blogu przed Wielkanocą, życzę Wam, les amis, zdrowych i radosnych Świąt, rodzinnego dzielenia się świątecznym stołem oraz mokrego dyngusa!

Joyeuses Pâques!

By |2017-05-12T16:00:36+00:00Marzec 23rd, 2016|zwyczaje i tradycje|6 komentarzy

Kategorie

 

Koszyk

 

 

Newsletter

Zapisz się i odbierz rozdział zimowego przewodnika za darmo!