Skąd wiadomo, że Francuz otworzył lodówkę? Proste. Śmierdzi serem w całej kuchni. (Nie, nie przesadzam).

Deska serów kojarzy się w Polsce z rzadkim lub nieco luksusowym rytuałem. Ą i ę. We Francji natomiast to zwyczajna część wieczornego obiadu, a gdy w grę wchodzi spotkanie w większym gronie, sery stają się niemal obowiązkowe. Dziś kilka słów, a właściwie prostych pytań i prostych odpowiedzi, jak zaprzyjaźnić się z francuskimi serami.

Ile jest gatunków sera we Francji?

Źródła różnie podają, niektóre mówią, że czterysta, a inne że tysiąc. Z ciekawości warto zajrzeć na stronę z imponującą listę gatunków sera we francuskiej Wikipedii, aby mieć ogólne pojęcie o tym serowym bogactwie.

Kiedy serwujemy deskę serów?

Po daniu głównym, przed deserem. Nie są obowiązkowym elementem francuskiego obiadu, ale mimo wszystko bardzo częstym.

Jakie sery podać?

Takie, które między sobą znacznie się różnią w smaku. Na przykład camembert, comté i roquefort.

Ile serów przygotować?

Co najmniej trzy. Raczej nie ma górnej granicy.

Z czym podawać deskę serów?

Z pieczywem oczywiście. Do picia zdecydowanie czerwone wino, ale to na ogół otwieramy już przy daniu głównym. Do serów czasem podaje się też winogrona, orzechy włoskie albo sałatę z sosem vinaigrette.

Ile serów można sobie nałożyć na talerz?

Przede wszystkim tyle, ile się zje. Zostawianie resztek na talerzu jest BARDZO źle widziane. Jeśli mamy ochotę, to możemy ukroić sobie po kawałku nawet ze wszystkich rodzajów, jakie są na desce. Lepiej od razu wziąć kawałek ulubionego koziego sera, niż potem żałować, że nic nie zostało.

Czy mogę wziąć cały kawałek?

Absolutnie nie! To jeden z niewybaczalnych faux pas, jakie można popełnić w Krainie Serów.

francuskie sery

Ile serów można spróbować na raz w restauracji?

Zamawiając deskę serów w restauracji możemy spodziewać się, że po daniu głównym podejdzie do nas kelner z dużą tacą z serami. Czy jest ograniczona ilość gatunków, które możemy spróbować za jednym razem? Wydaje mi się, że nie, ale najczęściej widziałam, że bierze się od trzech do pięciu.

Jak wybrać, jeśli zupełnie nie znamy się na serach i nie wiemy, o które poprosić?

W takiej sytuacji warto poprosić o radę. Kelner bardzo chętnie doradzi i odpowie na pytania.

W jakiej kolejności je się sery?

Od tego o najłagodniejszym smaku do sera o smaku najmocniejszym. Lejące się i (najbardziej) śmierdzące zostawiamy na koniec.

Jak je jeść?

Większość serowych skórek nadaje się do jedzenia, ale na ogół je odkrawamy (z kawałka, który mamy na talerzu, nie na wspólnej desce). Ser kroimy nożem i nakładamy na kawałek chleba lub bagietki, którą rwiemy w palcach na kawałki, które się zmieszczą w ustach. Gryzienie chleba jak polską kanapkę z serem jest nietaktem.

Co pije się do serów?

Najczęściej czerwone wino, ale do niektórych serów (np. alzackiego munster, o którym pisałam już na blogu) pasuje białe, najlepiej lokalne wino. Sztuka łączenia dań, serów i deserów z odpowiednim gatunkiem wina jest osobnym działem francuskiej sztuki smakowania.

Czy można  brać dokładkę?

W warunkach domowych, w gościach jak najbardziej. W restauracji , gdy sery podawane są przez kelnera, jest to najczęściej jedyna okazja do nałożenia ich sobie na talerz.

*

Podejrzewam, że reguły mogą się odrobinę różnić w zależności od okoliczności i od towarzystwa. Zebrałam tu natomiast swoje spostrzeżenia i mam nadzieję, że Wam się przydadzą.

Les amis, lubicie francuskie sery? Jakich serów próbowaliście do tej pory i który Wam najbardziej smakował ?

*

francuskie słówka co tydzień na Twoim mejlu

Dołącz do ponad 2000 Czytelników francuskich mejli 
! Co piątek otrzymasz: słówka tygodnia + turystyczne inspiracje + blogowe newsy

Wgląd do moich danych osobowych będzie miał operator wysyłki mejli MailChimp ( more information )

Twój mejl jest u mnie bezpieczny. Nikomu nie udostępniam powierzonych mi danych osobowych.

Przeczytaj więcej na podobny temat: