NOWOŚĆ! Webinary z francuskiej gramatyki już w sprzedaży

Choucroute, czyli kiszona kapusta smakiem Alzacji

choucroute

Kiszona kapusta (fr. choucroute) nigdy nie brzmiała dla Ciebie jak francuski przysmak? A co powiesz na danie z kiszonej kapusty z rybami polane śmietanowym sosem? Tak, właśnie takie smaki serwuje nam Alzacja i jej tradycyjna kuchnia. Zapewniam, warto spróbować!

Moja Alzacja w radiowej Trójce

Dwa tygodnie temu w niedzielę miałam szaloną przyjemność wziąć udział w audycji „Podróże ze smakiem” prowadzonej przez Annę Kwiatkowską w radiowej Trójce. Tematem przewodnim była kiszona kapusta, a wiadomo, że kiszoną kapustą Alzacja stoi. Jeśli masz ochotę posłuchać powtórki nagrania, to znajdziesz ją pod TYM LINKIEM.

Podrzucam też przepis, o którym mówiłam w audycji, choucroute aux poissons, czyli na kiszoną kapustę z rybami. Jak się słyszy tą nazwę po raz pierwszy, to można mieć wątpliwości, ale zapewniam, to jest GENIALNE danie!

Skoro ostatnio odświeżyłam sobie temat choucroute, chętnie podzielę się i tutaj kilkoma ciekawostkami.

Skąd się wzięła choucroute w Alzacji i czy kapustę kisi się tak samo jak w Polsce

Podobno sposób kiszenia pochodzi z Chin z czasów budowy Wielkiego Muru. W Alzacji, w części Lotaryngii i za niemiecką granicą kiszona kapusta popularność zyskała w XVII wieku, a jako chocroute garnie pojawiła się w XIX wieku.

Niby kiszona kapusta wszędzie powinna smakować tak samo, jednak między polską a alzacką wersją czuć dużą różnicę. Być może za sprawą przypraw i dodatków. We Francji do kiszenia najczęściej dodaje się owoce jałowca i ziarna czarnego pieprzu, kiedy w Polsce częsty zestaw to kminek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, ale i starta marchewka czy jabłko.

Może różnica w smaku związana jest też z technicznym szczegółami samego procesu kiszenia? W tym temacie jestem zupełnym laikiem i nie podejmuję się wyjaśnień. 

Choucroute garnie na talerzu

Zacznijmy od językowego rozróżnienia. Le chou to kapusta, la choucroute to kapusta kiszona, a la choucroute garnie to tradycyjne alzackie danie na bazie kiszonej kapusty.

Choucroute garnie, zwana też często royale to kapusta kiszona gotowana na białym winie albo piwie (koniecznie alzackim) podawana z ziemniakami oraz kilkoma rodzajami kiełbas i mięs. Najczęściej będą to parówki, kiełbasa Montbeliard, golonka wieprzowa i kawałek szynki. Składniki podawane są osobno. Kapusta kiszona, na niej gotowane w całości niewielkie ziemniaczki i obok mięsa. Danie jest bardzo sycące i najlepiej smakuje, jak jest chłodno na dworze.

Bardziej współczesną wariacją na temat tej potrawy jest wersja rybna, wspomniana już choucroute aux poissons. Połączenie być może brzmi dziwnie, ale smakuje doskonale! Polecam szczególnie tym, którzy nie przepadają za mięsem.

Gdzie zjeść najlepszą choucroute garnie w Alzacji

Choucroute garnie należy do kulinarnych wizytówek Alzacji i podają ją niemal wszystkie restauracje i winstuby w regionie. Serwują ją również budki z jedzeniem w czasie jarmarków bożonarodzeniowych i wszelkich festynów w ciągu roku. W wersji dla turystów można sobie kupić słoik choucroute garnie w sklepach z tradycyjnymi wyrobami z Alzacji. 

Do restauracji z najlepszą choucoute garnie (royale) zaliczyłabym osobiście:

  • Maison Kammerzell w Strasbourgu (ich choucroute aux poissons to absolutnie niebiańskie danie)
  • Auberge des Franciscains w Miluzie
  • Caveau Saint Pierre w Colmar
  • La grappe d’or w Riquewihr

.
Jadłeś już choucroute garnie w Alzacji? Jakie były Twoje wrażenia?

.

ZDJĘCIA: Zdjęcie główne ze strony, zdjęcie w tekście ze strony.

Uśmiechnięta Iza
Cześć, jestem Iza! Pomogę Ci poczuć się tu jak w domu. Nieważne, czy przyjechałeś do Francji na wakacje czy na stałe.
W serialu słyszysz francuskie &^%$&,a lektor tłumaczy „ty ananasie!”. Pobierz Mały słownik wyrazów brzydkich, aby rozumieć więcej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podobne na blogu

dziękuję

Został ostatni krok…

Sprawdź swoją skrzynkę mejlową i kliknij w potwierdzający link.

Moja Alzacja stosuje pliki cookies. Więcej przeczytasz w polityce prywatności, a w każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień cookies w swojej przeglądarce.

Wyślij mi wiadomość

A może chcesz poszukać czegoś na stronie?

Wyślij mi wiadomość

A może chcesz poszukać czegoś na stronie?

Zapisz się