Macie swoje ulubione dania obiadowe na lato? Dla mnie ideał to dużo warzyw, lekki aromatyczny sos i minimum czasu przygotowania. W końcu komu by się chciało stać przy kuchni w czasie upału?
Prowansalski ratatouille [wym: ratatuj] do opisu pasuje doskonale ze swoimi paprykami, pomidorami, cukiniami i bakłażanami. Pełnia smaków lata i esencja wakacyjnej kuchni. Przymierzałam się do niego już rok temu, ale albo to nie był najlepszy przepis, albo nie mój dzień na gotowanie. Jednak opłaca się czasem być upartym. Nowe lato, nowy przepis i ratatouille wyszedł najlepszy na świecie. Spróbujcie!
Przepis na ratatouille
Składniki:
– 1 bakłażan
– 2 cukinie
– 2 papryki (zielona i czerwona)
– 6 dojrzałych pomidorów
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– gałązka tymianku (daje tyle aromatu, że naprawdę warto o nim pamiętać)
– liść laurowy
– sól i pieprz
– oliwa z oliwek
Przygotowanie:
(1) Sparzamy pomidory i obieramy ze skórki. Odsączamy bakłażana: kroimy na 4 plastry, posypujemy je solą i zostawiamy na 10-15 minut. Potem papierowym ręcznikiem zbieramy wodę, która się zgromadziła na powierzchni.
(2) Pomidory kroimy w ćwiartki, cukinie w grubsze plastry, bakłażana oraz paprykę bez gniazdek nasiennych w grubą kostkę, cebulę w piórka.
(3) Na głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, podsmażamy cebulę i paprykę. Gdy zaczną być miękkie dodajemy pomidory, rozgniecione ząbki czosnku, gałązkę tymianku, liść laurowy, sól i pieprz. Gotujemy dalej pod przykryciem na wolnym ogniu.
(4) W tym samym czasie w garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i na gorącą oliwę wrzucamy bakłażana (po chwili wchłonie całą oliwę, ale nie należy jej już dodawać). Po 3 minutach, gdy bakłażan jest podsmażony, dodajemy cukinię. Zakrywamy pokrywką i dusimy na średnim ogniu około 15 minut, aż warzywa staną się miękkawe (nie trzeba dodawać wody).
(5) Dodajemy cukinię i bakłażan do warzyw gotujących się na patelni. Dusimy jeszcze 10 minut, aż cukinia stanie się całkiem miękka. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.
Ratatouille podajemy z bagietką lub dobrym chlebem. Równie dobry jest na ciepło, co na zimno.
Bon appétit, les amis!
PS. Jakże mi daleko do fotografów kulinarnych.. Ale staram się, jak mogę, les amis 🙂
0 Odpowiedzi
Dzięki Agnieszka za dobre pomysły. Ciekawi mnie to połączenie z rybą. A jak robisz migdałową panierkę?
Bardzo ciekawy przepis na danie z warzyw. Tylko co jeśli ktoś nie lubi ani tymianku, ani bakłażanu?
Wszystkim się nie dogodzi 😉 Ale można poeksperymentować przecież – nie próbowałam, ale może oregano by się nadało?
Oregano bardzo lubię 🙂 A tego bakłażana zaryzykuję. Może go polubię? 😉
Ewentualnie zawsze może zrobić bez bakłażana 🙂 Może paprykę w zamian można byłoby dać. Ale to już wariacje na temat. Pełna dowolność i swoboda 🙂
edit: Głupoty gadam – papryka już jest. Ale pewnie można jeszcze dodać coś, co lubisz 😉
Dzięki serdeczne 🙂 Pozdrawiam
Proste, smaczne i bardzo popularne we Francji. Sama przygotowuję regularnie latem, żeby wpuścić jeszcze więcej słońca do moje kuchni 🙂 Najczęściej podaję jako dodatek do mięs lub grilla.
Twoja wersja wygląda baaardzo smacznie!
Dodatek do mięs! Właśnie! Bardzo dobry pomysł, Justyna 🙂 Tak się wciągnęłam w ratatouille, że przez tydzień nic innego nie jedliśmy i mąż tęsknił za mięchem. Teraz mam (jakże proste) rozwiązanie 😉
Oj, ja bardzo często coś w tym stylu przgotowuję (tylko bez bakłażana bo ciężkostrawny). Ale nie wiedziałam, że robię ratatouille 😉
ha! może to jakiś znak przyjaźni między włoską a francuską kuchnią? 😉
Podejrzewam, że być może 🙂
Muszę to zrobić :), co prawda dzisiaj już byłam na zakupach, ale zaraz spiszę sobie produkty i przy kolejnej wizycie w sklepie zaopatrze się w te produkty 🙂
Super 🙂 Daj znać, jak wyszło!
oczywiście 🙂
Prawie wszystkie składaniki mam w kuchni, chyba się skuszę 😉
Ula, pamiętaj o tymianku! 😉 W sklepie u siebie znalazłam suszone gałązki i były genialne. Podejrzewam, że ze świeżymi ratatouille jest tylko lepsze 😉