Czekoladowe święta wielkanocne francuskich mistrzów czekolady

wielkanocne jajka francja

Przeciętny Francuz zjada rocznie około 7 kilogramów czekolady. Siedem! Kilogramów! To mniej więcej trzy razy więcej niż typowy Kowalski. Duża część czekoladowego spożycia przypada na czas świąteczny, w tym Wielkanoc. W tym okresie połowa półek sklepów spożywczych wypełniona jest czekoladowymi jajeczkami, króliczkami i dzwoneczkami, które służą potem popularnej zabawie dla dzieci chasse aux oeufs, czyli szukaniu czekoladek ukrytych we wszystkich zakamarkach domu i ogrodu.

Czekolada zajmuje we francuskiej kulturze zaszczytne miejsce i nie powinno Was dziwić, że obok piekarzy i cukierników osobnym zawodem jest również chocolatier czyli czekoladnik (lub mistrz czekolady, jeśli wolicie, w języku polskim nie ma dokładnego odpowiednika). Na co dzień komponują nadzienia pralinek i szukają najlepszych odmian ziaren kakaowca, a od święta tworzą czekoladowe dzieła sztuki. Zapraszam Was na przegląd czekoladowych wielkanocnych trendów od najlepszych cukierniczych projektantów. Zobaczycie, że wielkanocne jajka wcale nie muszą być nudne!

czekoladowe świętaŹródło: 1-Pierre Hermé , 2-Franck Kestener, 3-Pierre Marcolini

Nazwisko Hermé na pewno już wcześniej słyszeliście. Ten francuski cukiernik bije rekordy popularności na całym świecie, a jego artystyczne (i podobno niebiańsko dobre) makaroniki oraz inne specjały zniewalają podniebienia najbardziej wybrednych. Nie wiem, czy wiecie natomiast, że Pierre Hermé to Alzatczyk z krwi i kości, urodzony w Colmar.

czekoladowe święta wielkanocne

Źródło: 1-Jean-Paul Hévin, 2-François Perret, 3-François Perret

O Jean-Charles Rochoux i Patrick’u Roger trudno stwierdzić, czy można jeszcze mówić o nich jako o mistrzach cukiernictwa, czy to po prostu artyści. Oprócz pralinek i czekoladowych jajek na Wielkanoc tworzą z czekolady prawdziwe rzeźby.

czekoladowe święta wielkanocne

Źródło: 1-Alain Ducasse, 2-Patrick Roger, 3-Christian Constant, 4-Pierre Marcolini 

Podobno aby w pełni rozkoszować się smakiem pralinek, należy je jeść w temperaturze otoczenia 20 st. C. Należy unikać przechowywania ich w niskich temperaturach (czekoladek nie trzymamy w lodówce) i jeść jak najszybciej, póki są najświeższe.

czekoladowe święta wielkanocne

Źródło: 1-Fauchon, 2-Pierre Hermé, 3-Jean-Charles Rochoux

Jeśli macie ochotę poznać francuskie wielkanocne zwyczaje z Alzacji, zajrzyjcie TUTAJ. Dowiecie się wielu ciekawych rzeczy o tym, jak Alzatczycy spędzają wiosenne święta. Zapraszam Was również do zapisania się na blogowy newsletter Francuskie papillotes. W każdy piątek rano wysyłam mejlem porcję francuskich inspiracji i ciekawostek oraz francuską porcję słówek. Same dobre francuskie rzeczy 🙂

Ponieważ to ostatni wpis na blogu przed Wielkanocą, życzę Wam, les amis, zdrowych i radosnych Świąt, rodzinnego dzielenia się świątecznym stołem oraz mokrego dyngusa!

Joyeuses Pâques!

Uśmiechnięta Iza
Cześć, jestem Iza! Pomogę Ci poczuć się tu jak w domu. Nieważne, czy przyjechałeś do Francji na wakacje czy na stałe.
W serialu słyszysz francuskie &^%$&,a lektor tłumaczy „ty ananasie!”. Pobierz Mały słownik wyrazów brzydkich, aby rozumieć więcej.

7 Odpowiedzi

  1. O nie … dziś na D8 oglądałam reportaż o Maîtres Chocolatiers i teraz ten post … postanowione! jutro idę do sklepu po czekoladę ;D no i wzajemnie Wesołych Świąt Wielkiej Nocy! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne na blogu

Merci! Twój pierwszy krok do francuskich przyjemności już za Tobą.

Jeszcze tylko jedno kliknięcie dzieli Cię od pobrania mojego praktycznego pomocnika
językowego.

Instrukcja krok po kroku

  1. Otwórz swoją skrzynkę e-mail – sprawdź folder „Odebrane”, a jeśli trzeba, też „Spam” lub „Oferty”.
  2. Znajdź wiadomość ode mnie z tematem: Potwierdź swój adres, aby odebrać pomocnik.
  3. Kliknij link potwierdzający – po chwili otrzymasz wiadomość z materiałami PDF, audio i wideo.

Gdy tylko potwierdzisz, odkryjesz:

  •  jak zamówić po francusku kawę,
  • kupić bagietkę jak lokalna mieszkanka,
  • wybrać wino w piwnicy winiarskiej – i to bez stresu!

Kliknij w link w e-mailu i zacznij mówić po francusku… jeszcze dziś!

Moja Alzacja stosuje pliki cookies. Więcej przeczytasz w polityce prywatności, a w każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień cookies w swojej przeglądarce.

Wyślij mi wiadomość

A może chcesz poszukać czegoś na stronie?

Wyślij mi wiadomość

A może chcesz poszukać czegoś na stronie?

Zapisz się

dziękuję

Został ostatni krok…

Sprawdź swoją skrzynkę mejlową i kliknij w potwierdzający link.