Cake, ciasto z oliwkami, szynką i żółtym serem

Cake aux olives, jambon et fromage, czyli ciasto z oliwkami, szynką i serem najlepsze jest jeszcze ciepłe. Pokrojone w kromki  albo kostkę sprawdza się jako apéro. Biorę je ze sobą, kiedy idę do znajomych na imprezę „składkową”, gdzie każdy coś przynosi. To przyjemna odmiana między sałatkami, a przy okazji bardzo wygodnie się je. Ostatnio znalazłam jeszcze jedno wykorzystanie – cake świetnie sprawdza się w podróży.

Już dawno nie było na blogu nowego przepisu z francuskiej kuchni. Ostatnim był zdaje się ratatouille, mój domowy hit tego lata. Od tamtej pory zgromadziłam kilka nowych przepisów, którymi chcę się z Wami podzielić. Jednym z nich jest właśnie cake

[kejk], moje nowe odkrycie z książki kucharskiej Oliviera Nastiego. Wspominałam o niej niedawno przy okazji wpisu o moich wrażeniach z pierwszej wizyty w restauracji z gwiazdkami Michelina. Nazwa sugeruje niefrancuskie pochodzenie tego wytrawnego ciasta, ale właśnie tu, w Alzacji, jest bardzo popularne.

Przepis na cake aux olives, jambon et fromage

Składniki:
– 3 jajka
– 150 g mąki
– 5 g proszku do pieczenia
– 100 g oliwa z oliwek
– 200 g szynki
– 100 g startego żółtego sera
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
(1) w dużej misce mieszamy jajka, mąkę i proszek do pieczenia
(2) ciągle mieszając dodajemy oliwę z oliwek
(3) dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę i mieszamy
(4) dodajemy oliwki oraz starty ser i mieszamy
(5) solimy i pieprzymy do smaku
(6) przekładamy do podłużnej formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką
(7) pieczemy w piekarniku : 30 minut w temperaturze 180 st.C

Bon appétit, les amis!

cake

cake


By |2017-05-12T16:00:51+00:00Październik 15th, 2015|kuchnia|9 komentarzy

Kategorie

 

Koszyk

 

 

Newsletter

Zapisz się i odbierz rozdział zimowego przewodnika za darmo!