Lato w pełni. Owoców dużo. Trzeba korzystać, póki trwa sezon!

W prywatnych zbiorach przepisów, które przez lata wycinałam z Wysokich Obcasów odnalazłam ten. Clafoutis. Deser z regionu Limousin w środkowej Francji, przygotowywany na bazie ciasta naleśnikowego. Świetny na ciepło  i na zimno. Spróbujcie!

clafoutisSkładniki

  • 1 szkl. słodkiej śmietanki
  • 3 jajka
  • 100 g mąki
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • łyżka rumu lub brandy

oraz

OWOCE. Najczęściej do clafoutis dodaje się wydrylowane czereśnie lub wiśnie albo maliny. Ja miałam pod ręką śliwki i morele – wyszło bardzo dobre!

clafoutisclafoutis

Krok po kroku
– Miksujemy wszystkie składniki ciasta, a piekarnik nagrzewamy do 180st. C.
– Wlewamy 1/3 ciasta do naczynia żaroodpornego na wysokość ok. 0,6 cm i pieczemy około 5 minut, aż się zetnie powierzchnia.
– Układamy owoce na zapieczonym spodzie, zalewamy pozostałym ciastem i pieczemy kolejne 30 minut.
– Posypujemy cukrem pudrem (ciasto tuż po wyjęciu z piekarnika jest puszyste, po kilku minutach opada).

clafoutisclafoutisclafoutis

Podziękowania i pozdrowienia:
Primo: Za przepis – Agnieszce Kręglickiej i Wysokim Obcasom z 2007 r.

Secundo: Za śmietankę – naszej kochanej M.B., która do niedawna była naszą sąsiadką z Bazylei. Tęsknimy!

ORAZ
Wszystkim czytelnikom Love For France – za wszelki pozytywny odzew, wsparcie w dziele tworzenia, lajki na fejsie i komentarze w komentarzach!

Smakowało?