Lato w pełni. Owoców dużo. Trzeba korzystać, póki trwa sezon!
W prywatnych zbiorach przepisów, które przez lata wycinałam z Wysokich Obcasów odnalazłam ten. Clafoutis. Deser z regionu Limousin w środkowej Francji, przygotowywany na bazie ciasta naleśnikowego. Świetny na ciepło i na zimno. Spróbujcie!
Składniki na clafoutis
- 1 szkl. słodkiej śmietanki
- 3 jajka
- 100 g mąki
- 60 g cukru
- szczypta soli
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- łyżka rumu lub brandy
oraz
OWOCE. Najczęściej do clafoutis dodaje się wydrylowane czereśnie lub wiśnie albo maliny. Ja miałam pod ręką śliwki i morele – wyszło bardzo dobre!
Clafoutis: krok po kroku
– Miksujemy wszystkie składniki ciasta, a piekarnik nagrzewamy do 180st. C.
– Wlewamy 1/3 ciasta do naczynia żaroodpornego na wysokość ok. 0,6 cm i pieczemy około 5 minut, aż się zetnie powierzchnia.
– Układamy owoce na zapieczonym spodzie, zalewamy pozostałym ciastem i pieczemy kolejne 30 minut.
– Posypujemy cukrem pudrem (ciasto tuż po wyjęciu z piekarnika jest puszyste, po kilku minutach opada).
Podziękowania i pozdrowienia:
Primo: Za przepis – Agnieszce Kręglickiej i Wysokim Obcasom z 2007 r.
Secundo: Za śmietankę – naszej kochanej M.B., która do niedawna była naszą sąsiadką z Bazylei. Tęsknimy!
ORAZ
Wszystkim blogowym czytelnikom – za wszelki pozytywny odzew, wsparcie w dziele tworzenia, lajki na fejsie i komentarze w komentarzach!
Smakowało?
13 Odpowiedzi
Dziękuję za ten przepis! Kiedyś również zbierałam przepisy z WO i ten był wśród nich i szukałam go w całym Internecie bo moje wycinki zaginęły.
Jutro będzie pieczone 🙂
Tak się zastanawiałam co zaserwuję tym razem .. i spadłaś mi jak z nieba z tym przepisem.
Proste i wygląda na pyszne.
Dziękuję
gdzie kupić śmietanę, jeśli Szwajcaria jakieś 4 godziny drogi stąd? Lidl? Carrefour? Simply? Co musi być na niej napisane? Mam wielką chrapkę na ten przepis, a boję się że zła śmietana może go zmarnować…
W jednym z komentarzy widziałam, że można dać nawet mleko (i 2 łyżeczki masła) zamiast śmietanki. Ale pełna śmietana – każda w okolicach 30% tłuszczu – powinna być spoko 🙂
Mmmm wyglada smakowicie. Ja robie podobnie tylko zamiast smietanki dodaje mleko i 2 lyzeczki masla. Zawsze wychodzi 🙂
Super! 🙂
witam… nie wiem czy dobrze zrozumiałam . najpierw 1/3 ciasta później na to owoce … po tych 5 min. zalewamy reszta ciasta ?
Witaj Kasia,
1. najpierw zapiekamy 1/3 ciasta
2. wyjmujemy, wkładamy owoce i zalewamy resztą ciasta
3. pieczemy dalsze 30 minut
Powodzenia i smacznego 🙂
Robiłam już raz clafoutis, chyba ze 2 lata temu, ale jakieś takie nie do końca dobre mi wyszło :(. We Francji nie ma dobrej śmietany, bo widzę niemiecką Schlagsahne ;)? Mi u mnie brakuje takiej gęściejszej 12%, bo wszystkie są w Szkocji strasznie rzadkie :/.
Blog o niemieckim, wszystko w porządku ze śmietaną z FR, po prostu miałam pod ręką szwajcarską 😉 Ale fakt, musi być gęstsza niż 12%. A ten przepis polecam, bo prosty i szybki 🙂 Daj znać, jeśli się przymierzysz? 🙂
Wydaje mi się całkiem apetyczne 🙂 Myślisz,że można zrobić wersję tylko ze śliwkami?
Pozdrawiam,
alessandra
Hej Alessandra, ja zrobiłam pół na pół – po jednej stronie śliwki, po drugiej morele i część śliwkowa była tak samo dobra. Ale wydaje mi się, że nadają się przede wszystkim śliwki, w których jest dużo soku. Jeśli zrobisz, napisz, czy wyszło! Pozdrowienia