Grzane wino po alzacku

Nie przesadzę, jak powiem, że grudniowe spacery po jarmarkach bożonarodzeniowych pachną grzanym winem. To najbardziej charakterystyczny zapach dla grudniowej Alzacji. Mocno korzenny, w którym z łatwością można wyczuć cynamon, goździki i anyż.

Smak grzanego wina z alzackich jarmarków balansuje między drażniącą cierpkością a przejmującą słodyczą. 

Drugi kontrast to temperatura. Wieczorny chłód sprawia, że bez rękawiczek grabieją ręce, a zetknięcie z parującym kubkiem gorącego napoju jest wrażeniem bardzo intensywnym.

Z ciekawostek:

  • na każdym jarmarku bożonarodzeniowym jest przynajmniej kilka budek z grzanym winem. Stoiska na ogół oznaczone są po francusku vin chaud, a niektóre mają napis w języku niemieckim Glühwein
  • grzane wino to nie tylko wino czerwone. Równie często przygotowywane jest na bazie białego wina (wiadomo, jesteśmy w końcu w Alzacji :) )
  • dla dzieci i niepijących alkoholu też znajdzie się coś dobrego. Na stoiskach z grzanym winem kupić można również grzany sok pomarańczowy albo jabłkowy z przyprawami korzennymi słodzony miodem lub cukrem
  • największe jarmarki bożonarodzeniowe co roku produkują nowe specjalne świąteczne kubeczki, w których serwowane jest vin chaud. Kupując grzańca płaci się więc również drobną kaucję za kubeczek (można ją odzyskać oddając kubek po wypiciu, albo zyskać pamiątkę ze spaceru)
grzane wino na jarmarku bożonarodzeniowym w Colmar

jarmark bożonarodzeniowy w Colmar

Przepis na grzane wino

Alzackie vin chaud z łatwością można przygotować też u siebie w domu. Przepis jest banalnie prosty.

Składniki:

  • 750 ml czerwonego wina (na przykład alzackiego Pinot Noir)
  • 100 g cukru
  • 2 laski cynamonu
  • 3 goździki
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 gwiazdka anyżu (fr. anis albo badiane)
  • skórki z 2 pomarańczy (ja daję całe plastry pomarańczy)
  • skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:

(1) w garnku na małym ogniu przez kilka minut przygrzewać wino razem z gwiazdką anyżu uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia

(2) dodać pozostałe składniki i pozostawić na ogniu przez kolejne 20 minut

(3) odcedzić i podać gorące

*

Jak widzicie, przepis na grzane wino w alzackim stylu nie ma w sobie nic trudnego. Można go przygotować w domu… ale jeszcze przyjemniej wypić vin chaud na jarmarku bożonarodzeniowym. Przeczytajcie TEN TEKST, aby poczuć magię grudniowej Alzacji. A jeśli nabierzecie ochotę na podróż, nie zapomnijcie zaopatrzeć się w mój przewodnik Moja zimowa Alzacja.

grzane wino i inne gorące napoje

grzane wino i inne gorące napoje


Mam dla Ciebie darmowego e-booka z francuskimi przepisami na cały rok. Chcesz?



Wyrażam zgodę na prze­twa­rza­nie po­da­nych powyżej danych w celu otrzy­mania e-booka “Kuchnia francuska na cały rok”
ORAZ
Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany przeze mnie adres email newsletterów, które uznaje się za informacje handlowe w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Izabeli Rabehanta, autorki bloga Moja Alzacja.

W każdym momencie możesz wypisać się z listy mailingowej klikając w link podany na końcu każdego newslettera.


PS. Autorką zdjęcia tytułowego jest one and only Klaudia Peres, a zdjęcie pochodzi z jej książki Kvinnfolk.

Les amis, lubicie spacery po jarmarkach bożonarodzeniowych? Gdzie byliście i który podobał się Wam najbardziej?

By |2018-10-25T14:06:01+00:00Październik 25th, 2018|kuchnia, zwiedzanie, zwyczaje i tradycje|0 Comments

Kategorie

 

Koszyk

 

 

Newsletter

Zapisz się i odbierz rozdział zimowego przewodnika za darmo!