Mus czekoladowy na co dzień i od święta

mus czekoladowy

W Polsce nigdy nie zdarzyło mi się, żeby w gościach na deser podano mus czekoladowy. We Francji natomiast już kilkakrotnie, w tym parę dni temu.

Mousse au chocolat (wym: mus o-szokola) brzmi dla mnie jak luksus, specjał na wyjątkowe okazje, co najmniej na urodziny. Niekoniecznie.

Wpadliśmy do znajomych w sobotę, na chwilkę, na godzinę, obejrzeć kotki urodzone trzy tygodnie temu. (Maluchy, sama słodycz!) Potem posiedzieliśmy na tarasie w ogrodzie przy owocowej herbatce (une tisane), ciastkach ze speculosem i musie czekoladowym serwowanym z wielkiej misy.

Przepis na mus czekoladowy:

– 150 g czekolady deserowej
– 40 g cukru pudru
– 4 duże jajka
– 60 ml gęstej śmietany (36%)
– 30 g masła

1.Rozpuść w czekoladę i masło w kąpieli wodnej.
2.Oddziel białka od żółtek. Mikserem ustawionym na średnie obroty ubij je na sztywno. Dopiero, gdy pianę będzie gotowa, dodawaj wolno cukier puder cały czas ubijając.
3.Rozbełtaj żółtka i wymieszaj je z rozpuszczoną czekoladą z masłem. Dodaj śmietanę i wymieszaj.
4.Dodaj ubite białka z cukrem pudrem i wymieszaj bardzo delikatnie.
5.Możesz schłodzić, ale wcale to nie jest konieczne. Podawaj z bitą śmietaną.

Smacznego!

Przepis na mus czekoladowy

Przepis na mus czekoladowy

Przepis na mus czekoladowy

Uśmiechnięta Iza
Cześć, jestem Iza! Pomogę Ci poczuć się tu jak w domu. Nieważne, czy przyjechałeś do Francji na wakacje czy na stałe.
W serialu słyszysz francuskie &^%$&,a lektor tłumaczy „ty ananasie!”. Pobierz Mały słownik wyrazów brzydkich, aby rozumieć więcej.

0 Odpowiedzi

  1. Ten przepis jest banalnie prosty, nawet ja będę mogła go zrobić…a czy Francuzi dodają jakieś „inne dodatki” do tego, czy zawsze jedzą w tej samej formie?

    1. Podejrzewam, że przepisów jest kilka. Ten mi się wyjątkowo spodobał i wyszedł od razu (zarówno jeśli chodzi o przygotowanie, jak i jedzenie) 🙂 A dodatki? Poza bitą śmietaną nie widziałam innych, ale eksperymentuj śmiało!

  2. Mus czekoladowy jest bardzo smaczny. Szkoda, że w Polsce tak rzadko się go robi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne na blogu

dziękuję

Został ostatni krok…

Sprawdź swoją skrzynkę mejlową i kliknij w potwierdzający link.

Moja Alzacja stosuje pliki cookies. Więcej przeczytasz w polityce prywatności, a w każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień cookies w swojej przeglądarce.

Wyślij mi wiadomość

A może chcesz poszukać czegoś na stronie?

Wyślij mi wiadomość

A może chcesz poszukać czegoś na stronie?

Zapisz się