Przepis na baeckeoffe, tradycyjne alzackie danie

baeckeoffe

Czy kupowaliście kiedyś w mięsnym krowie kopyto? Jedliście jagnięcinę, wołowinę albo wieprzowinę duszoną w białym winie? A macie żeliwny garnek i czynny piekarnik? Jeśli nie, to zapraszam na gotowanie z regionalnych alzackich przepisów. Jak to we Francji, będzie dużo mięsa. Baeckeoffe [wym. beka-ofy] !

Składniki na baeckeoffe

30 dag jagnięciny
30 dag wołowiny
60 dag wieprzowiny
krowie kopyto w 3 kawałkach
4 marchewki
por
cebula
1kg ziemniaków
kilka ząbków czosnku
tymianek (świeży lub suszony)
owoce jałowca
sól, pieprz
1 l białego wytrawnego wina

baeckeoffe

Przygotowanie krok po kroku

1/ Kroimy mięso w kostkę o średnicy ok 5-6 cm i układamy w garnku nie mieszając gatunkami.
2/ Kroimy marchewkę i pora w talarki oraz cebulę w kostkę lub piórka, a potem dodajemy je do garnka z mięsem.
3/ Dodajemy tymianek, czosnek w talarkach, następnie zalewamy winem i zostawiamy w lodówce na 12 godzin.

baeckeoffe

baeckeoffe

Po upływie 12h macerowania mięsa

1/ Przygotowujemy żeliwny garnek do duszenia potrawy. Smarujemy go smalcem, aby danie nie przywarło do ścianek w trakcie gotowania.
2/ Obieramy ziemniaki, kroimy je w plastry i wykładamy nimi dno i boki żeliwnego garnka.
3/ Podsypujemy dno marchewką (tą, co moczyła się w winie).
4/ Układamy w żeliwnym garnku mięso. Cały czas staramy się, aby nie mieszać go rodzajami.
5/ Dokładamy kilka ziaren jałowca.
6/ Na wierzchu mięsa układamy kawałki kopyta. Wyjmiemy je, kiedy baeckeoffe się upiecze.
7/ Na wierzchu układamy resztę marchewki, pora i cebuli.
8/ Zalewamy winem, w którym leżało mięso.
9/ Na samej górze układamy pozostałe plastry ziemniaka.

Przygotowujemy „pâte morte”

Rozrabiamy 25 dag mąki, szczyptę soli i ¼ litra wody, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je na dłuższy pas i oblepiamy nim brzegi garnka z naszym baeckeoffe. Dzięki temu w trakcie duszenia, sos nie wypłynie na zewnątrz.

baeckeoffe

baeckeoffe

Do piekarnika

Tak przygotowany garnek z mięsem i warzywami, z pokrywką uszczelnioną ciastem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na około 3,5 – 4 godziny. Po wyjęciu z piekarnika gdy baeckeoffe jest gotowe, wyjmujemy krowie kopytko, a potrawę podajemy na gorąco.

Bon appétit!

baeckeoffe

Uśmiechnięta Iza
Cześć, jestem Iza! Pomogę Ci poczuć się tu jak w domu. Nieważne, czy przyjechałeś do Francji na wakacje czy na stałe.
W serialu słyszysz francuskie &^%$&,a lektor tłumaczy „ty ananasie!”. Pobierz Mały słownik wyrazów brzydkich, aby rozumieć więcej.

0 Odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne na blogu

Merci! Twój pierwszy krok do francuskich przyjemności już za Tobą.

Jeszcze tylko jedno kliknięcie dzieli Cię od pobrania mojego praktycznego pomocnika
językowego.

Instrukcja krok po kroku

  1. Otwórz swoją skrzynkę e-mail – sprawdź folder „Odebrane”, a jeśli trzeba, też „Spam” lub „Oferty”.
  2. Znajdź wiadomość ode mnie z tematem: Potwierdź swój adres, aby odebrać pomocnik.
  3. Kliknij link potwierdzający – po chwili otrzymasz wiadomość z materiałami PDF, audio i wideo.

Gdy tylko potwierdzisz, odkryjesz:

  •  jak zamówić po francusku kawę,
  • kupić bagietkę jak lokalna mieszkanka,
  • wybrać wino w piwnicy winiarskiej – i to bez stresu!

Kliknij w link w e-mailu i zacznij mówić po francusku… jeszcze dziś!

Moja Alzacja stosuje pliki cookies. Więcej przeczytasz w polityce prywatności, a w każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień cookies w swojej przeglądarce.

Wyślij mi wiadomość

A może chcesz poszukać czegoś na stronie?

Wyślij mi wiadomość

A może chcesz poszukać czegoś na stronie?

Zapisz się

dziękuję

Został ostatni krok…

Sprawdź swoją skrzynkę mejlową i kliknij w potwierdzający link.