Przepis na tartiflette

Od dziś co jakiś czas pojawiać się będzie na blogu rubryka kulinarna. Mąż mówi: „napisz, że mężczyźni we Francji umieją gotować”. Piszę oraz przedstawiam materiał dowodowy 😉

Tartiflette to francuska zapiekanka ziemniaczano-serowa na winie. Danie super smaczne i łatwe w przygotowaniu. Składniki są uniwersalne, arekomendowany ser reblochon i wino z Saubaudii wystarczy zastąpić innym łatwo rozpuszczającym się serem oraz białym winem. Koniecznie spróbujcie!

Przepis na francuską zapiekankę tartiflette oraz sos beszamelowy

Składniki na tartiflette:
– ok. 500 g sera reblochon de Savoie (w Polsce używaliśmy camemberta i tartego żółtego, który łatwo się rozpuszcza)
– 1 szkl. białego wina półsłodkiego albo wytrawnego
– 1 kilogram ziemniaków
– 300 g chudego wędzonego boczku
– 2 cebule
– masło
– pieprz+sól

Składniki na sos beszamelowy:
– 1/3 kostki masła
– 2 łyżki mąki
– 2 szkl. mleka
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól + pieprz + gałka muszkatałowa

Przygotowanie:
(1) szatkujemy cebule i podsmażamy je na maśle, boczek drobno kroimy i podsmażamy na patelni, gotujemy obrane ziemniaki i kroimy je w grube plastry

.
(2) przygotowujemy sos beszamelowy:

  • w niewielkim rondelku rozpuszczamy masło na małym ogniu
  • dodajemy mąkę, mieszamy cały czas, robimy jasnozłotą zasmażkę
  • dodajemy mleko, sok z cytryny, szczyptę soli, trochę pieprzu i odrobinę startej gałki muszkatałowej
  • mieszamy cały czas aż sos zgęstnieje, wtedy zestawiamy z ognia

.
(3) w głębokim naczyniu żaroodpornym układamy składniki warstwami:

  • ziemniaki
  • polewamy je szklanką wina
  • boczek, cebulka
  • ziemniaki (posypujemy pieprzem)
  • boczek, cebulka
  • sos beszamelowy
  • ziemniaki
  • sos beszamelowy
  • na sam wierzch ser (jeśli robimy tartiflette z żółtym serem, możemy go dodawać już między warstwami)

(4) pieczemy w temperaturze ok. 200°C przez 25-35 minut

Bon appétit!

tartiflette

tartiflette

tartiflette

Uśmiechnięta Iza
Cześć, jestem Iza! Pomogę Ci poczuć się tu jak w domu. Nieważne, czy przyjechałeś do Francji na wakacje czy na stałe.
W serialu słyszysz francuskie &^%$&,a lektor tłumaczy „ty ananasie!”. Pobierz Mały słownik wyrazów brzydkich, aby rozumieć więcej.

5 Odpowiedzi

  1. Witam, ja do mojej tartiflette nie dodaje sosu beszamel tylko smietane z mlekiem, taka ratiflette robi tez moja tesciowa ktora urodzila sie w Alpach i tak zawsze robilo sie u niej w domu.W ariacje sa rozne i pewnie dobrze smakije z sosem bechamel. Pozdrawiam

  2. pyszności 🙂 za to kocham sezon jesienno-zimowy, same dobre rzeczy się je: tartiflette, raclette, fondue, mont d’or… (a później wiosną trzeba znów zabierać się za siebie i częściej biegać:P)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne na blogu

Merci! Twój pierwszy krok do francuskich przyjemności już za Tobą.

Jeszcze tylko jedno kliknięcie dzieli Cię od pobrania mojego praktycznego pomocnika
językowego.

Instrukcja krok po kroku

  1. Otwórz swoją skrzynkę e-mail – sprawdź folder „Odebrane”, a jeśli trzeba, też „Spam” lub „Oferty”.
  2. Znajdź wiadomość ode mnie z tematem: Potwierdź swój adres, aby odebrać pomocnik.
  3. Kliknij link potwierdzający – po chwili otrzymasz wiadomość z materiałami PDF, audio i wideo.

Gdy tylko potwierdzisz, odkryjesz:

  •  jak zamówić po francusku kawę,
  • kupić bagietkę jak lokalna mieszkanka,
  • wybrać wino w piwnicy winiarskiej – i to bez stresu!

Kliknij w link w e-mailu i zacznij mówić po francusku… jeszcze dziś!

Moja Alzacja stosuje pliki cookies. Więcej przeczytasz w polityce prywatności, a w każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień cookies w swojej przeglądarce.

Wyślij mi wiadomość

A może chcesz poszukać czegoś na stronie?

Wyślij mi wiadomość

A może chcesz poszukać czegoś na stronie?

Zapisz się

dziękuję

Został ostatni krok…

Sprawdź swoją skrzynkę mejlową i kliknij w potwierdzający link.