Alzacki stroj regionalny

Mieszkańcy Alzacji cechują się ogromnym przywiązaniem do swojego regionu, a ich patriotyzm lokalny przejawia się na wiele sposobów. Zwłaszcza starsze pokolenie kultywuje w domu język alzacki, a na niedzielny obiad babcie gotują choucroute, czyli najpopularniejszą alzacką potrawę. Alzacja ma również swój strój regionalny i zobaczyć go można w czasie wielu świąt i uroczystości miejskich (takich jak jarmarki bożonarodzeniowe, świętowanie winobrania i wiele innych). O tym alzackim stroju ludowym dziś Wam opowiem w ramach kolejnej edycji comiesięcznej akcji blogerów językowo-kulturowych “W 80 blogów dookoła świata”. Listę wszystkich artykułów na temat strojów z różnych stron świata znajdziecie na końcu tekstu.

By | 2017-06-20T21:38:16+00:00 Styczeń 25th, 2017|zwyczaje i tradycje|14 komentarzy

Francuskie święta i dni wolne od pracy

Na początek roku mam dla Was bardzo praktyczny wpis. Znajdziecie w nim francuskie nazwy dobrze znanych świąt, francuski kalendarz dni wolnych od pracy oraz spis innych wydarzeń religijnych i zwyczajowych, które świętują Francuzi. Takie informacje mogą się Wam przydać przy planowaniu wyjazdu wakacyjnego do kraju nad Sekwaną.

Mój francuski ślub, słodkie wspomnienia i kulturowe niespodzianki

Pierwszym francuskim ślubem, w którym dane mi było uczestniczyć, był mój własny. Jego przygotowanie, nie dość że emocjonujące i stresujące z oczywistych przyczyn, okazało się praktycznym ćwiczeniem z różnic międzykulturowych. Ja – Polka, on – Francuz o malgaskich korzeniach, ślub braliśmy w Polsce, a udzielał nam go pastor. Kulturowy tygiel i dużo niespodzianek dla obojga z nas. Sezon ślubny niedawno się zaczął, więc to idealny moment, aby przyjrzeć się z bliska, jak wygląda francuski ślub. Opowiem też nieco o własnych doświadczeniach. Śluby to ciekawy element kultury każdego kraju, jednocześnie bardzo praktyczny. Kto wie, może ten tekst Wam się przyda, gdy okaże się, że zostaliście

By | 2017-06-02T09:02:59+00:00 Maj 28th, 2016|zwyczaje i tradycje|23 komentarze

Czekoladowe święta wielkanocne francuskich mistrzów czekolady

Przeciętny Francuz zjada rocznie około 7 kilogramów czekolady. Siedem! Kilogramów! To mniej więcej trzy razy więcej niż typowy Kowalski. Duża część czekoladowego spożycia przypada na czas świąteczny, w tym Wielkanoc. W tym okresie połowa półek sklepów spożywczych wypełniona jest czekoladowymi jajeczkami, króliczkami i dzwoneczkami, które służą potem popularnej zabawie dla dzieci chasse aux oeufs, czyli szukaniu czekoladek ukrytych we wszystkich zakamarkach domu i ogrodu. Czekolada zajmuje we francuskiej kulturze zaszczytne miejsce i nie powinno Was dziwić, że obok piekarzy i cukierników osobnym zawodem jest również chocolatier czyli czekoladnik (lub mistrz czekolady, jeśli wolicie, w języku polskim nie ma dokładnego odpowiednika).

By | 2017-05-12T16:00:36+00:00 Marzec 23rd, 2016|zwyczaje i tradycje|6 komentarzy

Migawki z trzech karnawałów

Czy w Polsce obchodzimy karnawał jakoś szczególnie? Poza tłustym czwartkiem, smażeniem pączków i faworków nic innego nie przychodzi mi do głowy. No może jeszcze bale karnawałowe dla przedszkolaków. Okazuje się jednak, że aby zobaczyć karnawałowe rydwany i skąpać się w złotym deszczu konfetti wcale nie trzeba wybierać się na sąsiednią półkulę. Przez całą Alzację między połową lutego a połową marca przetaczają się imprezy karnawałowe. Ale nie tylko przez Alzację. Zabiorę Was dziś też na chwilę do Hiszpanii i do Szwajcarii.

By | 2017-05-12T16:00:39+00:00 Luty 18th, 2016|zwiedzanie, zwyczaje i tradycje|3 komentarze

Przepis na galette des rois

Kiedy po raz pierwszy spróbowałam galette à la frangipane [wym: galet a la frążipan] pomyślałam sobie „Stało się! Jestem w niebie!”. Uwielbiam połączenie ciasta francuskiego i masy migdałowej. We Francji to niebo wydarza się co roku, gdyż na 6 stycznia, czyli Święto Trzech Króli znane tu jako l’Épiphanie wszyscy pieką i jedzą galettes des rois [wym: galet de rła]. Jeden dzień na dzielenie się złotym migdałowym krążkiem oczywiście nie wystarcza, więc królewskie ciasta, lub ich mniejsze wersje je się cały styczeń. Przepis na galettes des rois dostałam od koleżanki z pracy mojego męża, Polki od lat mieszkającej

Papillotes i francuskie cytaty na Nowy Rok

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, les amis! Mam nadzieje, że mieliście udane Święta i dobrze bawiliście się na Sylwestra. Mnie Boże Narodzenie minęło na łączeniu francuskich tradycji kulinarnych z polskimi. Z jednej strony barszczyk, z drugiej kurczak z kasztanami, były ostrygi (zwycięstwo! Przełamałam się i jadłam po raz pierwszy!) oraz pierogi z kapustą i grzybami. Deser był typowo francuski, czyli sławna rolada bûche de Noël. Kupiłam też papillotes. Po raz pierwszy usłyszałam o nich od Géraldine z bloga Comme Une Française. Czekoladki przedstawiała jako jedną z francuskich bożonarodzeniowych tradycji. Bardzo mi się spodobał pomysł na cytaty ukryte pod sreberkiem oraz

Co w Świętach lubicie najbardziej + ŻYCZENIA

Coraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta! W Świętach najbardziej lubię zatrzymanie się w gorączce spraw codziennych, zebranie się całą rodziną w jednym miejscu, wspólne gotowanie z mamą, zapachy, kolędy, ubieranie choinki, wybieranie prezentów dla najbliższych i ich wręczanie. Lubię przypominanie sobie, że w Świętach wcale nie chodzi o mnie, ani o jedzenie, ani nawet o podarunki z serca – tylko o świętowanie narodzin Wielkiego Boga w ciele zwykłego człowieka, Jego cudowny plan ratowania ludzkości przed konsekwencjami jej własnych błędów. A co Wy lubicie w Bożym Narodzeniu? To było pytanie w świątecznym konkursie, a dziś wyniki i rozdanie prezentów.

By | 2017-05-12T16:00:42+00:00 Grudzień 22nd, 2015|francuska codzienność, zwyczaje i tradycje|6 komentarzy

Francuski stół wigilijny

Francuzi nie robią ryby po grecku i nie wiedzą, jak smakuje czerwony barszcz. Zresztą surowe buraki niełatwo zdobyć, a kapustę kiszoną na pierogi co prawda w Alzacji znajdę, ale nie jestem pewna, czy w innych regionach byłoby podobnie. W każdym razie maku na makowiec czy kluski z makiem jak dotąd nigdzie nie widziałam. Ale to wszystko polska tradycja i polskie smaki, we Francji stół wigilijny zastawiony jest zupełnie inaczej.

By | 2017-05-12T16:00:43+00:00 Grudzień 17th, 2015|kuchnia, zwyczaje i tradycje|26 komentarzy

Przepis na bredele, alzackie ciastka świąteczne

Boże Narodzenie to najpiękniej pachnące Święta. Zapach choinki, makowca i ciastek to jedne z tych, które pamięta się przez całe życie. Właśnie… świąteczne ciastka! W Alzacji nazywa się je bredele lub bredala i są nieodłącznym elementem adwentowej atmosfery. Dziś mam dla Was trzy sprawdzone alzackie przepisy, dzięki którym jeszcze mocniej pokochacie Święta i Alzację.

By | 2017-06-22T15:55:04+00:00 Grudzień 8th, 2015|kuchnia, zwyczaje i tradycje|44 komentarze