Nie ma. Nie ma w Alzacji.
Nie chcę sera na podpuszczce.
Nie chodzi o fromage blanc battu o konsystencji serka homogenizowanego.

Chcę białego sera! Bo pierogi, bo leniwe, bo serniki i mnóstwo innych powodów. Małe tęsknoty na emigracji ..

twaróg

Odwiedzałam Polskę niedawno i jedną z rzeczy, które przywiozłam to przepis na twaróg. Moje poszukiwania tutejszego białego sera jeszcze się nie zakończyły i zostało mi  trochę nadziei, ale jeśli okaże się, że nigdzie go nie znajdę.. będę robić w domu. Tymczasem dzielę się przepisem. Może ktoś ma ochotę na domową produkcję nabiału.

  • 2 litry mleka niepasteryzowanego zakwaszam łyżką kefiru albo zsiadłego mleka (kefir powinien postać w cieple przez kilka godzin, żeby dużo było odpowiednich bakterii)
  • Zostawiam w cieple na 2 dni
  • Po tym czasie powstałe zsiadłe mleko podgrzewam, ale nie zagotowuję – na dole będzie zbierała się serwatka, a podnosi się ser
  • Odcedzam – im dłużej, tym ser bardziej zbity

Amen.

Przeczytaj więcej na podobny temat: