Ratatouille, francuskie smaki lata

Macie swoje ulubione dania obiadowe na lato? Dla mnie ideał to dużo warzyw, lekki aromatyczny sos i minimum czasu przygotowania. W końcu komu by się chciało stać przy kuchni w czasie upału?

Prowansalski ratatouille [wym: ratatuj] do opisu pasuje doskonale ze swoimi paprykami, pomidorami, cukiniami i bakłażanami. Pełnia smaków lata i esencja wakacyjnej kuchni. Przymierzałam się do niego już rok temu, ale albo to nie był najlepszy przepis, albo nie mój dzień na gotowanie. Jednak opłaca się czasem być upartym. Nowe lato, nowy przepis i ratatouille wyszedł najlepszy na świecie. Spróbujcie!

ratatouille kuchnia francuska

Przepis na ratatouille

Składniki:
– 1 bakłażan
– 2 cukinie
– 2 papryki (zielona i czerwona)
– 6 dojrzałych pomidorów
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– gałązka tymianku (daje tyle aromatu, że naprawdę warto o nim pamiętać)
– liść laurowy
– sól i pieprz
– oliwa z oliwek

Przygotowanie:
(1) Sparzamy pomidory i obieramy ze skórki. Odsączamy bakłażana: kroimy na 4 plastry, posypujemy je solą i zostawiamy na 10-15 minut. Potem papierowym ręcznikiem zbieramy wodę, która się zgromadziła na powierzchni.
(2) Pomidory kroimy w ćwiartki, cukinie w grubsze plastry, bakłażana oraz paprykę bez gniazdek nasiennych w grubą kostkę, cebulę w piórka.
(3) Na głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, podsmażamy cebulę i paprykę. Gdy zaczną być miękkie dodajemy pomidory, rozgniecione ząbki czosnku, gałązkę tymianku, liść laurowy, sól i pieprz. Gotujemy dalej pod przykryciem na wolnym ogniu.
(4) W tym samym czasie w garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i na gorącą oliwę wrzucamy bakłażana (po chwili wchłonie całą oliwę, ale nie należy jej już dodawać). Po 3 minutach, gdy bakłażan jest podsmażony, dodajemy cukinię. Zakrywamy pokrywką i dusimy na średnim ogniu około 15 minut, aż warzywa staną się miękkawe (nie trzeba dodawać wody).
(5) Dodajemy cukinię i bakłażan do warzyw gotujących się na patelni. Dusimy jeszcze 10 minut, aż cukinia stanie się całkiem miękka. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.

Ratatouille podajemy z bagietką lub dobrym chlebem. Równie dobry jest na ciepło, co na zimno.

Bon appétit, les amis!

przepis na ratatouille, kuchnia prowansalska

PS. Jakże mi daleko do fotografów kulinarnych.. Ale staram się, jak mogę, les amis :)

francuskie słówka co tydzień na Twoim mejlu

Dołącz do ponad 1800 Czytelników francuskich mejli 
! Co piątek otrzymasz: słówka tygodnia + turystyczne inspiracje + blogowe newsy

Wgląd do moich danych osobowych będzie miał operator wysyłki mejli MailChimp ( more information )

Twój mejl jest u mnie bezpieczny. Nikomu nie udostępniam powierzonych mi danych osobowych.

By |2018-06-23T22:05:39+00:00Lipiec 21st, 2015|kuchnia|16 komentarzy

Kategorie

 

Koszyk

 

 

Newsletter

Zapisz się i odbierz rozdział zimowego przewodnika za darmo!