Przepis na bredele, alzackie ciastka świąteczne

Boże Narodzenie to najpiękniej pachnące Święta. Zapach choinki, makowca i ciastek to jedne z tych, które pamięta się przez całe życie. Właśnie… świąteczne ciastka! W Alzacji nazywa się je bredele lub bredala i są nieodłącznym elementem adwentowej atmosfery. Dziś mam dla Was trzy sprawdzone alzackie przepisy, dzięki którym jeszcze mocniej pokochacie Święta i Alzację.

Bredele (słowo z języka alzackiego) nazywane są wszystkie rodzaje ciasteczek pieczonych na Boże Narodzenie. Są bajecznie proste w przygotowaniu, więc nadają się na świąteczne pieczenie z dziećmi. Można nimi ozdabiać choinki, świąteczny stół albo po prostu jeść w każdym miejscu i o każdej porze.  Są też stałym elementem marché de Noël, czyli jarmarków bożonarodzeniowych, gdzie mnóstwo rodzajów można kupić na wagę albo w paczuszkach. Świąteczna Alzacja pachnie ciastkami!

3 przepisy na alzackie bredele

Bredele klasyczne

Składniki:
– 400g mąki
– 200g cukru
– 250g miękkiego masła
– 1 torebka cukru waniliowego

Przygotowanie:
(1) wyrabiamy składniki do uzyskania jednolitej masy, którą formujemy w kulę
(2) ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę
(3) na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kształty ciastek
(4) pieczemy 10 minut w temperaturze 180st.C.

bredele klasyczne

Spritz bredele w czekoladzie

Ciastka powinny być w formie charakterystycznych ślimaczków, jednak z braku odpowiedniego narzędzia do wykrawania ciastek, postanowiłam zostać przy klasycznych foremkach.

Składniki:
– 180g miękkiego masła
– 100g cukru pudru
– 300g mąki
– 1 jajko
– 1 torebka cukru waniliowego
– 50g mielonych orzechów laskowych

Na polewę
– 100g czekolady
– łyżka masła

Przygotowanie:
(1) w misce mieszamy miękkie masło (można wstawić na kilka sekund do mikrofalówki), cukier puder, cukier waniliowy i jajko
(2) dodajemy stopniowo mąkę i mielone orzechy i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy
(3) wstawiamy do lodówki na godzinę lub dwie
(4) wykrawamy ciastka i pieczemy je 10 minut w temp. 200st.C
(5) rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z masłem
(6) maczamy ciastka w czekoladzie (lub rozprowadzamy czekoladę łyżeczką, tak wygodniej) i zostawiamy do zastygnięcia

zdjęcie z www.bredele.fr

Maślane bredele z przyprawą piernikową

Składniki:
– 70g miałkiego cukru
– 240g miękkiego masła
– 280g mąki
– 120g mielonych migdałów
– przyprawa do piernika (według uznania, ja dałam 1 łyżeczkę)
– 2 krople zapachu pomarańczowego (nie miałam pod ręką, więc dodałam startą skórkę cytryny)

Przygotowanie:
(1) w misce mieszamy masło, cukier, przyprawę do piernika i aromat pomarańczowy
(2) dodajemy mielone migdały oraz mąkę i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy (ciasto będzie luźniejsze niż w poprzednich bredelach)
(3) dzielimy na cztery części i z każdej z nich formujemy wałek o średnicy 1,5-2 cm
(4) kroimy na niewielkie kawałki
(5) pieczemy ok 10 minut w temp.170st.C (moim zdaniem najlepsze są ledwo zarumienione)
(6) odstawiamy do wystygnięcia, a następnie obtaczamy w cukrze pudrze

Bon appétit, les amis!

bredele


Czujesz niedosyt?
Polub fanpage FB, a znajdziesz wiele dodatkowych treści związanych z Francją.


KONKURS

Święta to czas prezentów i z tej okazji mam dla Was nowy konkurs! Tak, tak, jeden jeszcze się nie skończył (trwa jeszcze do czwartku, 10 grudnia), a pojawia się kolejny… to dopiero jest OBFITOŚĆ!).

Do rzeczy jednak. W świątecznym konkursie wygrać można:

1/ egzemplarz podręcznika do francuskiego “Francuski w tłumaczeniach” – do wyboru część 1 lub 2 – ufundowany przez Wydawnictwo Preston Publishing. Moją recenzję książki możecie znaleźć TUTAJ.
Przy okazji warto zanotować, że od 1 do 31 grudnia na stronie Wydawnictwa można skorzystać z 20% rabatu. Obejmuje on książki drukowane (bez kosztów przesyłki). Nie łączy się z innymi promocjami. Kod rabatowy BLOGJE20.

Preston

2/ egzemplarz książki Lekcje Madame Chic. W lekkim stylu, z poczuciem humoru i bez wymądrzania się. Jennifer L. Scott, Amerykanka zafascynowana francuskim stylem życia napisała poradnik, w którym wskazówki i porady harmonijnie wpisała w opowieść o swoim pobycie w Paryżu i smakowaniu tego miasta.

Lekcje Mme Chic_grafika na bloga

3/ dwa egzemplarze pudełka fiszek do nauki języka francuskiego (dowolny poziom) ufundowane przez Wydawnictwo Compagnia Lingua. W Karteczkach to dopracowane pod względem merytorycznym i wizualnym fiszki, które sprawdzają się jako świetne narzędzie do nauki języków obcych. Fiszki zwiększają skuteczność i szybkość nauki, dzięki czemu staje się ona bardziej efektywna, przyjemna i po prostu ciekawsza.

baner-blogi

Aby wziąć udział w konkursie, należy odpowiedzieć na pytanie:

Co w Świętach Bożego Narodzenia lubisz najbardziej?

Zasady konkursu:
1/ Odpowiedzi należy umieszczać w komentarzu pod dzisiejszym artykułem lub przesłać na adres izabela@mojaalzacja.pl, a ja zamieszczę je na blogu.
2/ Odpowiedzi konkursowe można przesyłać do 20.12.2015 (niedziela) do godziny 24:00.
3/ Nagrodzone zostaną najciekawsze, według autorki, odpowiedzi.
4/ Wyniki zostaną ogłoszone w dniu 22.12.2015 (wtorek) KLIKAJĄC TUTAJ.
5/ UWAGA! Nagrody wysyłane są jedynie na terenie Polski. Można podać adres kogoś z rodziny lub przyjaciół, kto odbierze książkę lub wymienić drukowany przewodnik na e-booka.

Powodzenia i dobrej zabawy, les amis!

***

Dzisiejszy wpis jest częścią świątecznej akcji “Blogowanie pod jemiołą” organizowaną przez blogerów językowo-kulturowych. Przez cały grudzień aż do Świąt, każdego dnia otwieramy nowe okienko naszego adwentowego kalendarza. Jutro na Szwecjoblogu czeka na Was kolejny kulturowo-językowo-świąteczny wpis – zajrzyjcie koniecznie!

BpJ-patroni-nowe logo

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
By |2017-06-22T15:55:04+00:00Grudzień 8th, 2015|kuchnia, zwyczaje i tradycje|45 komentarzy

Kategorie

 

Koszyk

 

 

Newsletter

Zapisz się i odbierz rozdział zimowego przewodnika za darmo!