Kilka pomysłów na najprostsze apéro

Polski niedzielny obiad, imieniny cioci, proszone spotkanie w domowych pieleszach niemal zawsze rozpoczyna się od talerza zupy. Pomidorowa albo rosół, a pod ręką kompot z truskawek względnie herbata. Flaczki dla odważnych, karafka wody dla nowoczesnych. Czerwone wino, owszem, czeka w pogotowiu, ale gospodarz domu nie otwiera go zazwyczaj przed drugim daniem.

Natomiast we Francji na wejściu serwuje się gościom apéritif. Przez lata kojarzył mi się wyłącznie ze słodkim alkoholem pitym przez francuskich elegantów lub ewentualnie między biznesmenami na skórzanych kanapach. Nawet nie wiem, czy to stereotyp, czy tylko moje własne wyobrażenie. Tak czy inaczej o apéro nauczyłam się kilku rzeczy.

Co o apéro należy wiedzieć

Primo. Apéritif to część obiadu, która pełni czasem rolę samodzielnego posiłku. Warto wspomnieć, że obiad we Francji traktuje się jako rodzaj spotkania, okazję do dyskusji i spędzenia wspólnie czasu. Lekki alkohol na apéro to często piwo albo martini. Wino zarezerwowane jest przez dania główne, sery i deser.

Secundo. Apéro to nie tylko alkohol, ale magia przystawek i przystaweczek. Wytrawne bardziej niż słodkie. Warzywa, a nie owoce. We francuskich księgarniach bez trudu można znaleźć przynajmniej kilka książek w całości poświęconych fantazyjnym i bardzo efektownym przepisom na kanapeczki, dipy, artystyczne kompozycje z warzyw i inne potrawy na tą część posiłku.

Tertio. Do apéro nie siadamy za stołem. Kanapa i stolik kawowy dużo bardziej sprzyjają rozluźnieniu gości oraz pobudzeniu dyskusji i głodu. Sławna na cały świat kuchnia francuska zdaje się być jedynie pretekstem do spędzenia czasu z innymi i wymiany zdań.

7 najprostszych pomysłów na apéro

Kuchnia francuska, to sztuka i szyk, ale na szczęście (dla zwykłych śmiertelników) nie ma obowiązku podawania za każdym razem tartinek z fois gras i konfiturą z fig, gaspacho z buraków ani panna cotty z parmezanem. Wielu Francuzów docenia najprostsze i niezobowiązujące rozwiązania.

Podawane na miseczkach lub talerzu:

  • Oliwki
  • Orzeszki ziemne, czipsy, chrupki
  • Słupki papryki, marchewki, ogórka (z dipem: łyżka majonezu, śmietany i jogurtu naturalnego, pieprz i sól)
  • Małe tosty z masłem czosnkowym, mozarellą i pomidorem
  • Pomidorki cherry
  • Plasterki suchej kiełbasy
  • Nasiona słonecznika, dyni, rodzynki, etc.

Bon appétit, les amis!

By |2016-12-21T10:01:13+00:00Maj 18th, 2015|kuchnia, zwyczaje i tradycje|9 komentarzy

Kategorie

 

Koszyk

 

 

Newsletter

Zapisz się i odbierz rozdział zimowego przewodnika za darmo!