Mus czekoladowy na co dzień i od święta

W Polsce nigdy nie zdarzyło mi się, żeby w gościach na deser podano mus czekoladowy. We Francji natomiast już kilkakrotnie, w tym parę dni temu. Mousse au chocolat (wym: mus o-szokola) brzmi dla mnie jak luksus, specjał na wyjątkowe okazje, co najmniej na urodziny. Niekoniecznie. Wpadliśmy do znajomych w sobotę, na chwilkę, na godzinę, obejrzeć kotki urodzone trzy tygodnie temu. (Maluchy, sama słodycz!) Potem posiedzieliśmy na tarasie w ogrodzie przy owocowej herbatce (une tisane), ciastkach ze speculosem i musie czekoladowym serwowanym z wielkiej misy.Przepis na mus czekoladowy

Przepis na mus czekoladowy:

Potrzebujemy:
– 150 g czekolady deserowej
– 40 g cukru pudru
– 4 duże jajka
– 60 ml gęstej śmietany (36%)
– 30 g masła

Działamy:
1.Rozpuść w czekoladę i masło w kąpieli wodnej.
2.Oddziel białka od żółtek. Mikserem ustawionym na średnie obroty ubij je na sztywno. Dopiero, gdy pianę będzie gotowa, dodawaj wolno cukier puder cały czas ubijając.
3.Rozbełtaj żółtka i wymieszaj je z rozpuszczoną czekoladą z masłem. Dodaj śmietanę i wymieszaj.
4.Dodaj ubite białka z cukrem pudrem i wymieszaj bardzo delikatnie.
5.Możesz schłodzić, ale wcale to nie jest konieczne. Podawaj z bitą śmietaną.

Przepis na mus czekoladowy

Przepis na mus czekoladowy

Przepis na mus czekoladowy

***
Przyda Ci się przepis? Pozostańmy w kontakcie!
Polub fanpage na FB 
lub profil na Bloglovin i bądź na bieżąco
z nowymi publikacjami na Love For France.
***

By |2017-05-12T16:01:11+00:00Maj 12th, 2015|kuchnia|9 komentarzy

Kategorie

 

Koszyk

 

 

Newsletter

Zapisz się i odbierz rozdział zimowego przewodnika za darmo!