„Fondant” znaczy topniejący, rozpuszczający się, jeszcze lepiej rozpływający się w ustach. Wymawiamy z francuska:

[fądą]. „Chocolat” chyba nie musze wyjaśniać.. Nie, nie muszę!

Całość, czyli fondant au chocolat to miękkie, rozpływające się na podniebieniu czekoladowe ciasto. Jeden z najłatwiejszych francuskich przepisów, jakie znam. Przygotowujemy je w ciągu pół godziny, a zjadamy jeszcze szybciej. Wymawiamy: [fądą o-szokola].

przepis na fondant au chocolat

Przepis na fondant au chocolat to pięć składników i pięć kroków. Proste i takie dobre!

przepis na fondant au chocolat

Przygotowujemy:
– 200 g gorzkiej czekolady
– 100 g cukru
– 100 g masła + odrobina do wysmarowania formy
– 50 g mąki
– 4 jajka

Działamy:
1.Nagrzej piec do 200 st.C
2.Rozpuść czekoladę z masłem w tzw. kąpieli wodnej
3.W drugim naczyniu wymieszaj jajka, mąkę i cukier. Dodaj odrobinę przestudzoną masę czekoladową
4.Wlej ciasto do formy (nasmarowanej masłem i oprószonej mąką)
5.Piecz 12 do 13 minut. Podawaj na ciepło

Bon appétit!

Dajcie mi znać, czy Wam smakowało!

przepis na fondant au chocolatprzepis na fondant au chocolatprzepis na fondant au chocolatprzepis na fondant au chocolatprzepis na fondant au chocolat***
Podobał Ci się tekst?
Bądź na bieżąco: Polub fanpage na FB lub profil na Bloglovin.
Nic Ci nie umknie!
***

Przeczytaj więcej na podobny temat: