Manala, czyli idą Święta

Po czym poznać, że zbliżają się święta Bożego Narodzenia? Choinki i bombki w każdej witrynie to raz. Piosenki z brodą zaczynając od „Last Christmas” (ej, to piosenka z 1984 roku..) a na „All I want for Christmas” Mariah Carey kończąc. A trzy, to może czekoladowe mikołaje wychodzące z każdej lodówki za rękę ze świąteczną reklamą Coca-Coli. We Francji na razie nic z tych rzeczy, chociaż już grubo po Wszystkich Świętych.. To nie znaczy, że o świętach cisza. W Alzacji we wszystkich boulangeries, czyli piekarniach, są już MANALE.

manala

Słodkie Mikołajki w Alzacji
Manala to słodkie bułki maślane, z rodzynkami albo kawałkami czekolady przypominające kształtem świętego Mikołaja. Nie ma co prawda brody, ani wora z prezentami na plecach, ale skoro Alzatczycy mówią, że to saint Nicolas, to znaczy, że tak jest. Inna sprawa, że czasami są pieczone w kształcie jakiegoś zwierzęcia, świni czy konia na przykład. (Nie mam pojęcia czemu, słyszałam tylko, że to o jakieś zabobony chodzi.) Występują również w kilku odmianach, jeśli chodzi o nazwę: manalas, mannele, schnackle albo labkuche. Cały czas chodzi o to samo w każdym razie.

Na pochwałę dobroczyńców
Jeśli chcecie spróbować takiej bułki, to musicie przyjechać do Alzacji albo w sąsiedni rejon Moselle. Wypiek jest lokalną tradycją sięgającą 15go wieku, częścią celebracji Mikołajek, dnia świętego Mikołaja. Jest jeszcze druga, szwajcarska wersja, według której brioszki je się 11go listopada na świętego Marcina (la Saint-Martin / la fête de la Saint-Martin), święto, które mi osobiście w przekazie przypomina święto dziękczynienia. Według legendy, święty Marcin z Tours uratował żebraka od śmierci z wychłodzenia oddając mu swój płaszcz. Razem ze (świętym) Mikołajem mieli, jak widać, miękkie serca i społeczną wrażliwość.

Można samemu oczywiście
Dla chętnych jest i przepis: TUTAJ KLIKAMY PO PRZEPISJeśli się porwiecie na wypiek własnoręczny, koniecznie dajcie znać, jak wyszło!

manalamanala


Podobał Ci się artykuł?
Pomóż szerzyć Love For France: skomentuj lub udostępnij link na swojej stronie FB.
Bądź na bieżąco: Dołącz do Love For France na FB!
MERCI BEAUCOUP !!!


By | 2017-05-12T16:01:34+00:00 Listopad 11th, 2014|kuchnia, zwyczaje i tradycje|6 komentarzy