Przepis na choucroute aux poissons, tradycyjne alzackie danie

Choucroute aux poissons to rybna wariacja na temat najpopularniejszej alzackiej potrawy. Niektórzy porównują alzacką choucroute do bigosu. Nie jest to zbyt trafne porównanie. Składniki, sposób przygotowania i podania różnią się praktycznie wszystkim. Elementem wspólnym pozostaje… kapusta kiszona. Tradycyjna choucroute to danie bardzo mięsne. Kapusta kiszona gotowana na białym winie podawana jest z kilkoma rodzajami mięs i kiełbas oraz ziemniaczkami. Przy czym nie mówię tu o zmieszaniu składników. Dostajemy mosiężny garnek, w nim kapustę, na niej kawałki mięs oraz ziemniaki podane w całości. Bardzo obfite i sycące danie. W sam raz na późną jesień i zimę.

By | 2017-05-12T16:00:29+00:00 Styczeń 18th, 2017|kuchnia|19 komentarzy

Francuskie ciastka i słodkie instagramowe inspiracje

Słodycze to moja słabość! Jak byłam dzieckiem to czasem marzyłam, że mam tyle pieniędzy, że mogę kupić całą cukiernię dla siebie. Cóż, wyrosłam z tego, ale nadal moim ulubioną częścią obiadu pozostaje deser ;) Szczególnie, gdy w grę wchodzą francuskie ciastka. Przy tarteletkach, eklerkach czy torcikach z musu owocowego, pytanie jak zjeść ciastko i mieć ciastko urasta czasem do prawdziwego życiowego dylematu. Ale jest na to sposób. Zrobić zdjęcie, a potem zjeść. Na Instagramie można znaleźć genialne zdjęcia francuskich ciastek. Podrzucam Wam kilka bardzo słodkich profili najlepszych francuskich cukierników i cukierni. Uwaga, wciąga!

By | 2017-05-12T16:00:31+00:00 Czerwiec 15th, 2016|kuchnia, zwiedzanie|7 komentarzy

Mendiant aux cerises, średniowieczne ciasto z wiśniami

Dania z resztek są najlepsze. Jeśli się ze mną zgadzacie, to alzackie ciasto mendiant (w Alzacji nazywane też battelmann) na pewno też się Wam spodoba. Dzięki niemu już nigdy nie wyrzucicie zeschniętej chałki, ostatnich obeschniętych kawałków baby drożdżowej czy innego słodkiego ciasta. Ostatnim razem do przygotowania mendiant aux cerises [wym: mądią o-seriz], czyli mendiant z wiśniami wykorzystałam ostatnie magdalenki, które zostały po weekendowym pobycie gości.

By | 2017-05-12T16:00:34+00:00 Maj 11th, 2016|kuchnia|1 Comment

Małe tournée po gatunkach francuskich serów

Francuskie sery mogą być świetnym prezentem przywiezionym z podróży po Francji. Tak jak świeża bagietka kupiona w piekarni tuż przed odlotem samolotu. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to aby zapakować je do bagażu rejestrowanego. Chociaż nie… to nie jedyna rzecz. Jeśli kupimy nie ten ser co trzeba, zaśmierdnie nie tylko nasza walizka, ale prawdopodobnie cały luk bagażowy.

By | 2017-05-12T16:00:36+00:00 Marzec 30th, 2016|kuchnia|18 komentarzy

Francuska deska serów w pytaniach i odpowiedziach

Skąd wiadomo, że Francuz otworzył lodówkę? Proste. Śmierdzi serem w całej kuchni. (Nie, nie przesadzam). Deska serów kojarzy się w Polsce z rzadkim lub nieco luksusowym rytuałem. Ą i ę. We Francji natomiast to zwyczajna część wieczornego obiadu, a gdy w grę wchodzi spotkanie w większym gronie, sery stają się niemal obowiązkowe. Dziś kilka słów, a właściwie prostych pytań i prostych odpowiedzi, jak zaprzyjaźnić się z francuskimi serami.

By | 2017-05-12T16:00:37+00:00 Marzec 16th, 2016|francuska codzienność, kuchnia|26 komentarzy

Przepis na galette des rois

Kiedy po raz pierwszy spróbowałam galette à la frangipane [wym: galet a la frążipan] pomyślałam sobie „Stało się! Jestem w niebie!”. Uwielbiam połączenie ciasta francuskiego i masy migdałowej. We Francji to niebo wydarza się co roku, gdyż na 6 stycznia, czyli Święto Trzech Króli znane tu jako l’Épiphanie wszyscy pieką i jedzą galettes des rois [wym: galet de rła]. Jeden dzień na dzielenie się złotym migdałowym krążkiem oczywiście nie wystarcza, więc królewskie ciasta, lub ich mniejsze wersje je się cały styczeń. Przepis na galettes des rois dostałam od koleżanki z pracy mojego męża, Polki od lat mieszkającej

Francuski stół wigilijny

Francuzi nie robią ryby po grecku i nie wiedzą, jak smakuje czerwony barszcz. Zresztą surowe buraki niełatwo zdobyć, a kapustę kiszoną na pierogi co prawda w Alzacji znajdę, ale nie jestem pewna, czy w innych regionach byłoby podobnie. W każdym razie maku na makowiec czy kluski z makiem jak dotąd nigdzie nie widziałam. Ale to wszystko polska tradycja i polskie smaki, we Francji stół wigilijny zastawiony jest zupełnie inaczej.

By | 2017-05-12T16:00:43+00:00 Grudzień 17th, 2015|kuchnia, zwyczaje i tradycje|26 komentarzy

Przepis na bredele, alzackie ciastka świąteczne

Boże Narodzenie to najpiękniej pachnące Święta. Zapach choinki, makowca i ciastek to jedne z tych, które pamięta się przez całe życie. Właśnie… świąteczne ciastka! W Alzacji nazywa się je bredele lub bredala i są nieodłącznym elementem adwentowej atmosfery. Dziś mam dla Was trzy sprawdzone alzackie przepisy, dzięki którym jeszcze mocniej pokochacie Święta i Alzację.

By | 2017-06-22T15:55:04+00:00 Grudzień 8th, 2015|kuchnia, zwyczaje i tradycje|44 komentarze

Co dać pod choinkę miłośnikowi Francji?

Został tylko miesiąc do Świąt Bożego Narodzenia! To najlepszy moment, żeby zacząć planować prezenty pod choinkę. Nie ma jeszcze tłumów w galeriach handlowych, jeszcze można na spokojnie wybrać to, co się chce, a nie to, co zostało na półkach. Jeśli wśród bliskich macie miłośnika Francji, czemu nie ofiarować mu upominku związanego z jego pasją? Przygotowałam dla Was listę pomysłów na prezenty dla frankofila. Myślałam o takich rzeczach, które mnie samej sprawiłyby przyjemność. Mam nadzieję, że Was zainspiruję :) Wpis jest częścią akcji „W 80 blogów dookoła świata” organizowanej co miesiąc przez blogerów językowo-kulturowych. Temat przewodni tej edycji to Prezenty dla fana kraju [o którym piszę na

Cake, ciasto z oliwkami, szynką i żółtym serem

Cake aux olives, jambon et fromage, czyli ciasto z oliwkami, szynką i serem najlepsze jest jeszcze ciepłe. Pokrojone w kromki  albo kostkę sprawdza się jako apéro. Biorę je ze sobą, kiedy idę do znajomych na imprezę „składkową”, gdzie każdy coś przynosi. To przyjemna odmiana między sałatkami, a przy okazji bardzo wygodnie się je. Ostatnio znalazłam jeszcze jedno wykorzystanie – cake świetnie sprawdza się w podróży.

By | 2017-05-12T16:00:51+00:00 Październik 15th, 2015|kuchnia|9 komentarzy