Francuskie ciastka i słodkie instagramowe inspiracje

francuskie ciastka

Słodycze to moja słabość! Jak byłam dzieckiem to czasem marzyłam, że mam tyle pieniędzy, że mogę kupić całą cukiernię dla siebie. Cóż, wyrosłam z tego, ale nadal moim ulubioną częścią obiadu pozostaje deser 😉 Szczególnie, gdy w grę wchodzą francuskie ciastka.

Przy tarteletkach, eklerkach czy torcikach z musu owocowego, pytanie jak zjeść ciastko i mieć ciastko urasta czasem do prawdziwego życiowego dylematu. Ale jest na to sposób.

Zrobić zdjęcie, a potem zjeść. Na Instagramie można znaleźć genialne zdjęcia francuskich ciastek. Podrzucam Wam kilka bardzo słodkich profili najlepszych francuskich cukierników i cukierni. Uwaga, wciąga!

Francuskie podróże

W podróżowaniu jedną z najprzyjemniejszych rzeczy jest to, że można próbować smaków, których nie ma się na codzień. Jeśli więc w te wakacje wybieracie się w kierunku kraju nad Sekwaną, znaczy to, że będziecie mieć niezliczoną ilość okazji do fantastycznych odkryć turystycznych (nie tylko dla oczu, ale kubków smakowych).

Przecież zwiedzanie to nie tylko zamki, zabytkowe budowle czy parki. (Jeśli jedziecie do Paryża, weźcie ze sobą listę najlepszych kawiarni i restauracji. Na pewno przyda się Wam w degustowaniu najlepszych francuskich wypieków, o których za chwilę będziemy mówić.)

Francuskie ciastka

Francja bez bagietki nie byłaby taka sama. To samo można powiedzieć o kilku innych wypiekach z francuskich boulangeries. Właśnie od nich zaczniemy.

francuskie ciastka

1/ cedricgrolet (profil już nie istnieje) 2/ foudepatisserie 3/ patissiere_masquee (profil już nie istnieje)

Croissant potrafi być nadzwyczajny, jeśli upiekł go dobry piekarz. Te kupowane w supermarkecie nie mają z dobrym croissantem nic wspólnego.

Escargot à la crème d’amande to jedno z moich ulubionych ciastek. Ciasto francuskie z połączeniu z kremem migdałowym jest po prostu genialne.

Chausson aux pommes jest kieszenią z ciasta francuskiego wypełnioną musem jabłkowym.

francuskie ciastka

1/ cedricgrolet 2/ cyril_lignac 3/ desserted_in_paris

Mille-feuille czyli rodzaj kilkupoziomowej kremówki.

Jedne z najsławniejszych francuskich ciastek, czyli makaroniki. Macarons dość trudno zrobić samemu w domu i moim zdaniem naprawdę warto iść po nie do dobrej cukierni. Różnica między słabym makaronikiem a dobrym jest niebotyczna!

Eclair czyli poczciwa eklerka. Myślicie, że znacie to ciastko na wylot? Nic bardziej mylnego! We Francji znajdziecie je w każdym smaku i kolorze polewy. Tu dylemat mieć ciastko czy zjeść ciastko bywa naprawdę paraliżujący 😉

PS. Instagramowy kanał desserted_in_paris (podlinkowany pod zdjęciem) skradł moje serce!

francuskie ciastka

1/ desserted_in_paris 2/ yanncouvreur 3/ yanncouvreur

Jeden z francuskich klasyków to tarte au citron czyli inaczej tarta cytrynowa. Osobiście nie szaleję na jej punkcie, ale znam takich (znajomy Francuz, nauczyciel w gimnazjum i fan planszówek), którzy potrafią przemierzyć pół miasta, aby kupić w konkretnej cukierni odpowiednio upieczone ciastko.

Tartelettes = tarteletki. Przepiękne, przepyszne.

Paris-Brest to ciastko z historią. Inspirowane 1200-kilometrową trasą między dwoma tytułowymi miastami. Przemierzyli ją kolarze z dziennika Le Petit Journal w 1891 roku popularyzując jednocześnie ten sport. Na pamiątkę tego wydarzenia powstało ciastko, które przypomina kształtem koło roweru.

francuskie ciastka

1/ frankhaasnoot 2/ leclairdegenieofficiel 3/ michalakmasterclass

Magdalenki (madeleines) to ciastka, które Proust uwiecznił w swojej prozie. Kupne są ok, ale najlepsze są zrobione samemu. Przepis jest bardzo prosty i często z niego korzystam (znajdziecie go na blogu).

Eklerki. No właśnie… Wybór smaków i kolorów.

Religieuse, ciastko o zabawnej formie z ptysiowego ciasta i kremu. Przyznam się, nie jadłam jeszcze. Muszę to szybko zmienić!

francuskie ciastka

1/ laduree_macarons 2/ petitsbeguins 3/ laduree_macarons 

Na koniec wspomniane już ciastka oraz dwa instagramowe profile, które przypadły mi do gustu. Prawda, że kuszą do francuskich podróży?

Jeszcze więcej francuskich ciastek

Oczywiście, to wcale nie koniec francuskich delicji. Wymieniać można jeszcze długo.

Z popularnych ciastek z piekarni należy choćby słówkiem wspomnieć o pain au chocolat. Te bułeczki z kawałkami czekolady to prawdziwy król francuskich śniadań (tu przeczytacie, jak dokładnie takie śniadania wyglądają), który berło dzieli pół na pół z croissantami.

Bardzo popularnym ciastkiem jest flan, krem cukierniczy na żelatynie. W Alzacji w czasie wakacji bardzo często spotykanym ciastkiem sezonowym jest tarta z jagodami (tarte aux myrtilles).

Do tego zostają jeszcze palmiers, financiery (financiers), Saint-Honoréopéra czy baba au rhum o polskich korzeniach. Czy choćby beignets, francuskie pączki, ale te akurat zupełnie nie dorównują polskim.

*

Słodycze to moja słabość, a we Francji jestem wiedziona na pokuszenie z każdej strony 🙂 A jakie jest Wasze ulubione francuskie ciastko? Może takie, którego wcale tu nie wymieniłam? Zdradźcie, les amis!

Uśmiechnięta Iza
Cześć, jestem Iza! Pomogę Ci poczuć się tu jak w domu. Nieważne, czy przyjechałeś do Francji na wakacje czy na stałe.
W serialu słyszysz francuskie &^%$&,a lektor tłumaczy „ty ananasie!”. Pobierz Mały słownik wyrazów brzydkich, aby rozumieć więcej.

7 Odpowiedzi

  1. Czytanie takiego wpisu o 9 rano to prawdziwy masochizm, ale sama sobie jestem winna 😉
    Zgadzam się z radą, że jak już czegoś nowego próbować, to koniecznie z dobrej piekarni lub cukierni, a nie z supermarketu, choć są i takie, które naprawdę trzymają poziom.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne na blogu

dziękuję

Został ostatni krok…

Sprawdź swoją skrzynkę mejlową i kliknij w potwierdzający link.

Moja Alzacja stosuje pliki cookies. Więcej przeczytasz w polityce prywatności, a w każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień cookies w swojej przeglądarce.

Wyślij mi wiadomość

A może chcesz poszukać czegoś na stronie?

Wyślij mi wiadomość

A może chcesz poszukać czegoś na stronie?

Zapisz się